Předmluva: Možná vás překvapí, že tento recept na palačinky obsahuje i sůl. Nejde ale o chuťovou složku – sůl má schopnost vázat vodu, díky čemuž zůstanou palačinky krásně nadýchané a vláčné. Stačí opravdu jen špetka, aby neovlivnila chuť.

Suroviny potřebné na palačinky

200 g polohrubé mouky, 0,5 l mléka, 2 vejce, 1 žloutek, 1 lžíce cukru, špetka soli, máslo/olej/ztužený tuk na smažení, moučkový cukr na posypání, džem nebo zavařenina

Postup přípravy palačinek

Do misky nalijeme mléko, rozšlehaná vejce a žloutek, přidáme cukr a špetku soli a vše důkladně rozšleháme metličkou. Poté postupně přisypáváme mouku (polohrubou nebo hladkou), dokud nevznikne řídké, hladké těstíčko bez hrudek.

Na pánvi (ideálně teflonové) rozehřejeme tuk – máslo, olej nebo ztužený pokrmový tuk. Naběračkou nalijeme těstíčko doprostřed pánve a rychlým otáčením rozlijeme po celé ploše. Palačinku opečeme z jedné strany dozlatova, poté ji obrátíme a krátce opečeme i z druhé. Takto pokračujeme, dokud nespotřebujeme celé těsto.

Hotové palačinky potíráme zavařeninou nebo džemem, srolujeme a při podávání posypeme moučkovým cukrem. Dobrou chuť!

Dovětek: Kromě palačinek jste se právě naučili i základ pro celestýnské nudle nebo nudle fritátové. Rozdíl je jednoduchý – do celestýnských nudlí se nedává cukr, naopak se více osolí. Hotové palačinky pak nakrájíte na proužky a jemné nudličky. Pokud tyto nudličky ještě osmažíte, získáte fritátové nudle – výbornou přílohu do vývaru.

Tipy na přípravu palačinek

  • Ačkoliv můžete použít olej, máslo nebo ztužený tuk, nejlepší chuť mají palačinky připravené na másle. Jen pozor, máslo se snadno přepaluje – pro začátečníky je proto vhodnější olej nebo tuk. Ideální je přepuštěné máslo (ghí).
  • Těsto lijte na pánev až tehdy, když je tuk opravdu horký – jinak se palačinky přichytí.
  • Místo zavařeniny můžete palačinky podávat s kompotovaným ovocem nebo čerstvým ovocem a šlehačkou.
  • Na ozdobu se hodí skořice, čokoládový topping nebo rozpuštěná čokoláda.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.