Předmluva – Až budete procházet tento recept asi si řeknete proč je v tomto receptu na palsčinky sůl. Nejde o chuťovou složku soli. Sůl krom toho, že dává jídlu slanou chuť, má další zajímavou vlastnost a to, že drží vodu. To zajistí, že palačinky zůstanou pěkně nadýchané a vláčné. Samozřejmě se musí soli dát malé množství, aby to chuťově neovlivnilo palačinku. Špetka bude dozajista stačit.

Suroviny potřebné na palačinky

Polohrubá mouka 200 g, mléko 0,5 l, vajíčka 2x, žloutek 1x, cukr, sůl, máslo/olej/tuk na smažení, cukr moučka na posypání, džem/zavařenina

Postup přípravy palačinek

Nalijeme do misky mléko, rozšlehaná vejce a žloutek, přidáme lžíci cukru, špetku soli a pořádně metličkou rozšleháme. Postupně přisypáváme polohrubou mouku (může být i hladká) až nám vznikne řídké těstíčko. Na ploché pánvičce (nejlépe teflonová) rozpustíme máslo/olej/tuk a naběračkou vlijeme těstíčko doprostřed pánve. Otáčením pánve rozlijeme těstíčko po celém dně pánvičky a opečeme. Palačinku pak obrátíme a krátce opečeme i z druhé strany. Tak postupujeme dokud nám zbude těstíčko. Palačinky pak potřeme zavařeninou, srolujeme a při podávání sypeme moučkovým cukrem.

Dovětek – Krom palačinek jste se právě naučili další recept a to na celestýnské nudle nebo nudle fritátové. Recept se jen liší v tom, že do celestýnských nudlí nepatří cukr a více je osolíte. Palačinky pak překrojíte na několik pruhů a postupně krájíte na jemné nudličky. Tím vytvoříte oblíbené celestýnské nudle. Pokud byste chtěli nudle fritátové, stačí celestýnské nudle ještě usmažit v horkém tuku.

Tipy na přípravu palačinek:

  • Ač jsem vám v receptu dal na výběr mezi olejem, máslem a ztuženým tukem, je na palačinky nejlepší máslo. Ovšem chce to trošku zkušeností, vzhledem k tomu, že máslo má tendenci se přepalovat. Nejlepší na začátek jsou tedy olej nebo tuk (ztužený pokrmový tuk), které mají vyšší tepelnou hodnotu, při které se přepalují. Až budete zvládat palačinky pravidelně použijte nejlépe přepuštěné máslo
  • Těsto lijte na pánvičku až když je olej/máslo/tuk opravdu horký. Jinak se vám palačinky přichytnou na dno pánvičky.
  • Místo zavařeniny můžete použít palačinky v kombinaci s kompotovaným ovocem
  • Palačinky můžete ozdobit / posypat skořicí, ovšem nejlepším zdobením na palačinky je čokoládový topping, nebo rozpuštěná čokoláda

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..