Předmluva: Bramborová polévka je polévka mnoha surovin a mnoha chutí. Těžko se vám někdy podaří udělat naprosto stejnou polévku dvakrát. Nicméně pokud dodržíte základní postupy a základní suroviny budete vždy spokojeni. Důležité pravidlo je, aby bramboračka byla houbová, protože pravá bramboračka taková být musí a samozřejmě by polévka měla být bohatá kromě brambor i na zeleninu.
Domácí bramborová polévka
3 středně velké brambory, 2,5 l vývaru, sušené nebo čerstvé houby (množství dle chuti) nebo 120 g žampiónů, 1 menší cibule, 100 olej, máslo, 150 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel), 2 růžičky květáku, 1 vejce, 4 stroužky česneku, majoránka, sůl, mletý pepř, bobkový list, 3 kuličky nového koření, 30g pórku, petrželová nať, libeček, 3 velké lžíce hladké mouky.
Oloupané a na malé kostičky nakrájené brambory vložíme do hrnce společně s namočenými sušenými houbami (nebo na plátky krájenými žampiony), nastrouhanou (nebo na kostičky krájenou) kořenovou zeleninou a překrájeným květákem. Přidáme dva lístky bobkového listu, 3 kuličky nového koření, libeček, zalijeme vývarem, a přivedeme k varu.
Na jemno nakrájenou cibulku osmažíme na oleji do zlatova, přidáme hladkou mouku a vytvoříme si jíšku, kterou přidáme do polévky, když jsou brambory poloměkké a polévku tím zahustíme. Přidávejte jíšku postupně dokud hustota polévky není správná. Pečlivě jíšku s pomocí vařečky rozmíchejte, aby se nám netvořili hrudky. Od zahuštění vaříme cca 10 minut.
Pórek nakrájejte na velmi jemné proužky a nasekejte petrželovou nať, prolisujte si česnek a přidejte to do polévky. Ke konci varu do polévky vmícháme rozšlehané vejce, ochutíme majoránkou, solí a polévkovým kořením. Krátce převaříme a polévku vypneme. Na konec polévku zjemníme máslem a bramboračka je hotová. Dobrou chuť.
Domácí bramborová polévka – tipy:
- Je celá řada surovin, které jsou do domácí bramobračky vhodné. Například sterilovaný hrášek, kukuřice, svazková cibulka nebo brokolice. Můžete používat hlavně sezonní zeleninu, tu kterou máte nebo tu, kterou máte rádi.
- Bramborová polévka může mít i zajímavou červenou barvu, pokud do jíšky nakonec po odstavení z plotny a vychladnutí (to je důležité) přidáte mletou sladkou červenou papriku. Není už to taková klasika, ale chutná to dobře.
- Místo vývaru můžete samozřejmě použít obyčejnou vodu ale vývar je vývar.
- Na začátku vaření můžete k bramborám a zelenině přidat trochu kmínu.
- Máte čerstvou pažitku? Výborně šup tam s ní, ale až nakonec!
- Maso do domácí bramboračky? Ne. to už potom není ono, bude to zcela jiná polévka připomínající německý eintopf
- Dříve se bramboračka také mohla zahustit rozmočeným starým chlebem (samozřejmě ne plesnivým), není to špatné, ale cibulová jíška má opravdu výrazně lepší chuť a dodává polévce aroma.
- Bezlepková bramboračka? Ano proč ne, zkuste rýžovou mouku, tu ale nepražte s cibulkou dlouho.
- Pokud se zamyslíte nad receptem tak bramborová polévka dost svými surovinami připomíná česnečku se zeleninou. Proto se i k bramboračce výborně hodí krutony. Není to sice běžné je k této polévce dávat, ale pokud to zkusíte bude to fungovat ;).
- Domácí bramboračka je samozřejmě nejlepší s čerstvým chlebem nebo pečivem. Nicméně pokud nemáte čerstvý chléb zkuste topinku (i klidně řádně počesnekovanou).