400 g hrachu, 150 ml vepřového sádla neb oleje, 1 lžíce hladké mouky, 1 středně velká nebo větší cibule, 3 stroužky česneku, majoránka, sůl
Hrách propláchneme a necháme namáčet ve vodě dokud nenabobtná a nezměkne. Poté ho v téže vodě uvaříme doměkka. Na části oleje osmažíme hladkou mouku a vytvoříme tak zásmažku. Hrách semeleme, nebo rozmixujeme tyčovým mixérem a dáme znovu vařit na velmi slabý oheň. Teď ho zahustíme připravenou zásmažkou, přidáme česnek, osolíme a ochutíme majoránkou. Po pěti minutách odstavíme z ohně.
Na pánvičce osmažíme na jemno nakrájenou cibulku na zbylém oleji a restujeme jí dokud není krásně zlatavá. Touto cibulkou mastíme kaši při podávání.
K čemu se hodí hrachová kaše?
Hrachová kaše je vhodná uzeným masům, vařeným či pečeným. Může být podávána s pečeným masem, nebo s opečenou uzeninou (klobása, párky, špekáčky, anglická slanina, točený salám apod.).