Suroviny na přípravu polévky
600 g brokolice, 2 lžíce hladké mouky, 10g másla, 1 a 1/2l vývaru, 100 ml šlehačky, sůl, pepř, muškátový oříšek, 2 lžíce hladké mouky
Postup přípravy krémové brokolicové polévky
Brokolici očistíme a rozdělíme na růžičky a košťál překrájíme na menší kousky a uvaříme ve vývaru nebo ve vodě, do které přidáme kostku bujónu. Máslo rozpustíme na pánvi, přidáme dvě lžíce hladké mouky a vytvoříme světlou jíšku. Vývar s měkkou brokolicí necháme trochu vychladnout a rozmixujeme a opět přivedeme k varu. Poté zahustíme jíškou, dosolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem, nakonec přidáme šlehačku a brokolicová polévka je hotová.
Tipy na krémovou brokolicovou polévku:
- Brokolicová polévka je vynikající například s krutony (na kostičky krájená opečená houska či chléb).
- Šlehačku můžeme vyšlehat a při podávání jí nastříkat na vrch polévky jako zdobení.
- Pokud máte problém s lepkem a nechcete polévku zahušťovat moukou přidejte do receptu cca o 300g více brokolice