150 g nivy, 100 g měkkého tvarohu, 2 lžíce zakysané smetany, 3 lžíce rostliného tuku (např. Rama), sůl
Nivu nastrouháme na jemném struhadle a společně s měkkým tvarohem, zakysanou smetanou a rostlinným tukem smícháme ve vhodné nádobě. Dle potřeby dosolíme a necháme pomazánku vychladit v ledničce. Pomazánka z nivy je hotová
Tipy pro recept na pomazánku z nivy
- Samozřejmě, že místo nivy můžete použít jakýkoliv modrý sýr
- Pokud nemáte v oblibě rostlinný tuk použijte máslo. Je ale potřeba pamatovat na to, že máslo může „hrudkovatět“ a při vymíchávání může vadit jeho tuhost. Nechte ho tedy nejdříve pořádně rozpustit někde na teplém místě.
- Pomazánku můžete ochutit třeba stroužkem česneku. Je potřeba ho ale utřít nožem, aby v pomazánce nebyly žádné větší kousky.
- Hlavní suroviny v této pomazánce jsou vysoce kalorické. Niva, tvaroh a smetana. Je to prostě kalorická bomba. Trochu kalorií můžete ušetřit tím, že použijete místo měkkého tvarohu jeho nízkokalorickou „light“ verzi a použijete jen polovinu zakysané smetany a druhou nahradíte nízkotučným jogurtem.
- Pomazánka nejvíce vynikne na toustech a topinkách. Navíc když budou ještě trochu teplé pomazánka se mírně rozpustí a vsákne do pečiva. Nedávejte však pomazánku na rozpálený toust nebo topinku. Nechte je určitě trochu vychladnout.