Uvědomili jste si někdy, že léčivé bylinky jsou často součástí naší kuchyně? Možná ne, protože některé bylinky nazýváme jinak v léčitelství a jinak v kuchyni. Například dobromysl nebo vavřín vznešený. U některých bylinek budete zas překvapení, že mají své místo v naší kuchyni.
Vavřín vznešený
Vavřín vznešený jinak u nás zvaný bobkový list. Bylinka která se v české kuchyni používá natolik, že prakticky neexistuje rodina, která by jí v kredenci neměla. Původně pochází z Asie, ale dobře se jí daří i ve středozemí. Přidává se do polévek (např. bramborová polévka), omáček (např. svíčková, rajská), při pečení (kuře na divoko) a jemně mletá se dá použít třeba i do grilovacího koření.
Dobromysl obecná
Bylinka kterou znáte především pod názvem „oregano“. Je to trvalka, která roste roste v křovinách, ve světlých lesích a lesních lemech, na pasekách, na slunných stráních a na mělkých půdách. Můžeme jí pěstovat i na zahrádce. Její použití je rozsáhlé hlavně v italské a francouzské kuchyni. Je i přísadou různých kořenících směsí (např. provensálského koření).
Kopřiva dvoudomá
Bohužel tuhle bylinku používáme v české kuchyni méně a méně a je to upřímně škoda. Jde o velmi zdravou bylinu, která tělu dodává řadu prospěšných látek. Kopřiva je vhodná k výrobě špenátu, k okořenění jarní polévky a přidává se též do nádivky či jako příloha k masu.
Libeček lékařský
Pěstuje se na zahrádkách jako koření i když je to vlastně bylinka. Ke gastronomii se využívají skoro všechny její části. Listy jako koření do polévek, omáček, salátů, do pečení. Plody do nakládané zeleniny i některých druhů pečiva. Libeček má příjemnou vůni a proto si zvykněte ho používat při přípravě masových a zeleninových vývarů. Tam nikdy nezklame. Jako bylinku jí používáme hlavně na trávení a proti plynatosti.
Meduňka a Máta
Meduňka a Máta se především používají ve studené kuchyni, kde se hodí na ozdobu sladkých jídel. Nicméně dají se použít dobře i při přípravě salátů a také se používají do alkoholických (sladké likéry) a nealkoholických nápojů (limonády).
Tymián a mateřídouška
Tymián je silně aromatická bylina příbuzná mateřídoušce, která se používá při přípravě mas, do omáček a u nás jí často k používáme jako koření na zvěřinu. Tymián se také podává jako součást kořenících směsí (např. provensálské koření). Pokud nebudete mít doma tymián, můžete ho často nahradit mateřídouškou.
Kopr vonný
Možná jste to netušili, ale kopr, který používáme tak často v naší kuchyni je vlastně bylinka. Koprový čaj působí tišivě při zažívacích obtížích a nadýmání a je vhodný při ledvinových onemocněních. U nás je to ovšem hlavně koření na zavařování (např. okurky), do omáček (např.koprová) a polévek (např.kulajda). Kopr se dá dobře použít i při přípravě zeleninových nápojů (smoothies).
Závěrem
V naší kuchyni používáme ještě celou řadu bylin jako bazalka, nebo estragon, ale ty používáme velmi zřídka. Nejsou to pro českou kuchyni typické bylinky. Snažili jsme se v článku zahrnout ty rostliny, které jsou spojené s kuchyní našich maminek a babiček.