Domácí ruský boršč

Předmluva: Přesný recept na ruský boršč nikdy nenajdete, protože každý kuchař jak v rusku, tak i ve světě používá zcela odlišný recept. V každém receptu ale vždy najdete základní suroviny jako maso, brambor, zelí, mrkev, citron, smetanu a červenou řepu. I můj boršč je samozřejmě jiný. Je to moje nejoblíbenější polévka hned po kulajdě a vařím si jí velmi často, snad bude chutnat i vám.

Suroviny

400 g hovězího masa, 150 g vepřového masa, 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel),  100 g červené zelí hlávkové (popřípadě bílé), 150 g brambory, 250 g červená řepa, 1 citron, 1 střední cibule, bobkový list, nové koření, celý pepř, 150 ml smetany, sůl, 50 g hladká mouka

Hovězí a vepřové maso očistíme a uvaříme do měkka společně s cibulí a divokým kořením (bobkový list, nové koření, celý pepř) vývar samozřejmě ještě osolíme. Dejte pozor na vepřové maso, protože bude mnohem dřív vařené, než hovězí, tak ho včas vytáhněte. Jakmile je maso uvařené, vyndáme ho z vývaru a vše přecedíme přes hustý cedník do nového hrnce. Do vývaru přidáme celý kůry zbavený citron, na nudličky krájenou kořenovou zeleninu, červené zelí, červenou řepu a na kostičky nakrájený brambor a krátce povaříme (cca 15 minut). Ve smetaně rozmícháme hladkou mouku a tou pak boršč zahustíme, pak ještě znova polévku provaříme (cca 10 minut). Do hotové polévky přidáme na kostičky nakrájené maso a podle potřeby dochutíme solí. Boršč je hotový.

Tipy k receptu Ruský Boršč:

  • Často se lidem doma stává, že mají nějaké maso doma hotové třeba zbytek pečené plece, nebo kousek vařeného hovězího. V takovém případě ho můžeme klidně použít do polévky.
  • Lze místo masa použít i uzeninu, nebo kombinaci masa a uzeniny případně uzeného
  • Boršč je nejlepší nechat pár hodin odstát. Vůbec nejlepší je druhý den.
  • Místo hlávkového zelí je možno použít i kysané, pak ale dobře zelí před přidáním do polévky properte v sítku. Kyselost boršči sice nevadí, ale je lepší tu kyselost dosáhnout citronem.
  • Místo smetany můžete dát i kysanou
  • Borč lze zahustit i namočeným dobře rozmixovaným kůrky zbaveným chlebem

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..