Vepřové koleno, 4 stroužky česneku, sůl, 1 střední cibule, kmín
Vepřové koleno očistíme a zbavíme chlupů. Kůži na více místech nařízneme a celé koleno osolíme a potřeme utřeným česnekem. Vložíme do pekáčku a pokmínujeme a zalijeme vodou. Do vody přidáme nakrájenou cibuli. Pečení se bude konat na dvě etapy. V první etapě budeme péct koleno pomalu (cca 160°C) s větším množstvím vody, kterou také trochu osolíme, přibližně hodinu a čtvrt. V průběhu pečení koleno dvakrát otočíme a přeléváme výpekem. Větší množství vody se dává proto, aby kůže nepřeschla. V druhé etapě zvýšíme teplotu (cca 180°C) a zvýšíme četnost přelévání výpekem a pečeme do měkka. Pečené vepřové koleno je hotové. Dobrou chuť.
Tipy:
- Koleno můžeme v první fázi dusit. V takovém případě nepoužívejte pekáček, ale hlubší kastrol. Pokud nemáte kastrol k přikrytí pekáčku použijte alobal. Výhoda je v tom, že nemusíte koleno v první fázi otáčet.
- Koleno lze také péci extrémně pomalu. Maso pak bude mnohem křehčí. Tedy v první fázi pečte koleno při 120°C tři-čtyři hodiny. V druhé fázi pak postupujte standartně při 180°C
Přílohy: Chléb, křen, hořčice, pečivo, různé druhy knedlíků, červené/bíle dušené zelí, brambor