Suroviny na přípravu guláše

1.20 kg mladého vepřového plecka, nebo libovějšího bůčku, 100 g cibule, 80 g sádla, sůl, ocet, sladká paprika, kmín, 500 g kysaného zelí, 0,25 litru smetany, 300 g  hladké mouky, voda.

Postup přípravy tradičního segedínského guláše

Jemně nakrájenou cibuli osmažíme na sádle do zlatova, přidáme osolené vepřové maso nakrájené na větší kostky, kmín a společně s cibulí restujeme, až je maso pěkně zatáhlé. Poté k masu přidáme sladkou papriku a zalijeme vodou a dusíme pod pokličkou do poloměkka. Mezitím kysané zelí v cedníku opláchneme pod vodou a necháme okapat. Zelí pak překrájíme a přidáme k poloměkkému masu, zakápneme trochou octa a dusíme téměř do měkka. Ve smetaně si rozmícháme hladkou mouku a tou pak zahustíme guláš. S moukou buďte opatrní, přilévejte postupně, dokud guláš nebude správně hustý. Pokud má mouka více lepku může zahustit guláš více, než je třeba. Segedínský guláš vařte ještě aspoň deset minut, aby se mouka dostatečně rozvařila. Pak jej podle potřeby dosolte.

Tipy k segedínskému guláši

  • Smetanou nic nezkazíte, může jí být více, ale zase všeho s mírou.
  • Pro zalití můžete použít místo vody uzený vývar, v takovém případě, pak pozor na další solení jídla.
  • Můžete použít kombinaci obou výše zmíněných mas tedy půlku plecka a půlku bůčku, jako kdybyste dělali moravského vrabce.
  • Guláš můžete zahustit několika různými způsoby. Přečtěte si náš článek „Jak zahustit guláš

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..