1kg hovězí maso zadní, slanina, 200 g kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel), 100 g cibule, nové koření, pepř celý, bobkový list, sůl, citron, ocet, cukr, 200 ml mléko, 250 ml smetana, 150 ml olej, 2 lžíce hořčice, 150 g mouka hladká
Opláchnuté a očištěné hovězí maso protkneme slaninou a osolíme. Očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, nebo kostky a osmahneme na poloviční dávce tuku, přidáme maso a opečeme jej krátce po všech stranách, aby se nám takzvaně „zatáhlo“ a poté jej podlijeme vodou. Přidáme dvě lžíce hořčice, nové koření, celý pepř, bobkový list, sůl a celý kůry zbavený citron a zakápneme lžící octa. Poté dusíme pod pokličkou na ohni nebo v troubě do měkka. Během pečení maso otáčíme a podléváme vodou.
Měkké maso vyjmeme, přidáme mléko a zahustíme jíškou, kterou si během dušení připravíme ze zbylého tuku a mouky a vaříme ještě 20 minut. Hotovou omáčku procedíme přes hustý cedník a zeleninu, která nám v cedníku zůstala prolisujeme do omáčky. Omáčku poté přivedeme k varu, přidáme smetanu a dochutíme solí, cukrem a octem. Svíčková na smetaně je hotová
Přílohy: Houskové knedlíky, karlovarské knedlíky
Tipy pro skvělou svíčkovou na smetaně
- Pasírování svíčkové přes cedník je dost časově náročné a nepohodlné. Tyčový mixér by byl rychlejší, jenže jinak to nejde v jídle je přece nové koření a bobkový list…. Jenže je tu jeden trik jak to vyřešit… vlastně dva.. první je ten, že si bobkový list, nové koření a černý pepř uvaříte v menším rendlíku ještě před začátkem vaření svíčkové. Následně tento vývar z koření jen přidáte na začátku dušení k masu. Druhý trik je ten, že si toto koření můžete koupit v supermarketu již připravené a zabalené v sáčku jako od čaje. Tento sáček vložíte k jídlu a před tím, než zeleninu rozmixujete, tento sáček odstraníte.
- Pokud máte problémy s lepkem a nebo záměrně nechcete svíčkovou zahušťovat moukou můžete místo mouky použít zeleninu. Prostě ztrojnásobte množství cibule, mrkve, celeru a petržele a po rozmixování/pasírování bude svíčková dobře hustá i bez mouky.
- Svíčková je dobrá nejen s hovězím masem ale také se sekanou