1 kg vepřové plece, nebo vepřové kýty, nebo vykoštěné vepřové krkovičky, 200 g cibule, 50 g mouka hladká, 120 g olej/sádlo/tuk, 2 lžičky mleté sladké papriky, 1 lžíce rajčatového protlaku, česnek, kmín, sůl, majoránka
Maso nakrájíme na kostky (cca 2 cm), osolíme ho a opepříme. Oloupanou na jemno nakrájenou cibuli osmažíme na tuku dozlatova, pak přidáme maso, kmín, rajčatový protlak a krátce restujeme. Přidáme mletou papriku a zalijeme cca 0,5 l vody a dusíme pod pokličkou do poloměkka. Mouku rozmícháme v trošce vody, aby v ní nebyly hrudky, vepřový guláš dolijeme vodou, aby bylo dost omáčky a moukou ho pak zahustíme. Také přidáme třený česnek a dusíme dokud maso není měkké. Před koncem přidáme majoránku a vepřový guláš je hotov.
Tipy pro recept na vepřový guláš
- Guláš lze zahustit více způsoby jak jsme popsali v našem článku „Jak zahustit guláš„
- Své udělá pokud guláš ozdobíte na velmi jemno krájenou cibulkou
- Můžete guláš ozvláštnit různými přísadami třeba opečenou uzeninou, žampiony, jemně nakrájenou slaninou
- Pokud máte zkušenost s hovězím gulášem dejte pozor. Vepřový guláš je mnohem dříve hotový než guláš hovězí. Dejte pozor ať maso nerozvaříte.
- Zkuste si do guláše přidat na talíři lžičku tatarky. Je to šíleně kalorické, ale také velmi chutné 🙂