Možná vás to překvapí, ale není jen jeden nebo dva způsoby jak zahustit guláš. Je jich celá řada a já dnes vyjmenuji alespoň ty nejběžnější.
- Jíškou
- Směsí z vody a hladké mouky
- Na sucho opraženou moukou
- Strouhaným bramborem
- Škrobem
- Chlebem
Jak zahustit guláš? Jíškou!
Sice vám to přijde asi jako nejběžnější způsob, ale není tomu tak. Klasická jíška se totiž dělá na tuku (máslo, sádlo, olej, rostliný tuk) a guláš sám již mnoho tuku obsahuje. Pokud byste tedy k zahuštění guláše použili jíšku, výsledný produkt by byl velice tučný. Čili ano dá se jíškou zahustit, dělá se to, ale od nás doporučení nečekejte.
Jak zahustit guláš? Směs vody a hladké mouky!
Asi nejrychlejší způsob jak zahustit guláš. Rozmícháte mouku s vodou a postupně za stálého míchání guláše přiléváte dokud není omáčka dostatečně hustá. Tento způsob je mezi kuchaři nejběžnější, ale je potřeba pamatovat na to, že po takovém zahuštění je nutné guláš ještě nejméně 10 nejlépe pak 20 minut provařit, aby se mouka dostatečně rozvařila.
Jak zahustit guláš? Na sucho opraženou moukou!
Jde o dobrý způsob jak zahusit guláš. Na mírném ohni, na kvalitní pánvi z nepřilnavým povrchem opražíte hladkou mouku, kterou následně necháte zchladit a pak ji již můžete použít. Lze také připravit v troubě v pekáčku při cca při 180 °C. Při tomto zahušťování je potřeba mít připravenou metličku, maso v guláši si dát k jedné straně a v té volnější straně bez masa pomalu mouku přisypávat a romíchávat metličkou. Nejlepší je ovšem maso uplně vyndat, nechat chvilku vystoupat tuk na povrch omáčky a pak teprve mouku přes sítko přisypávat na tučný povrch. Mouka propadne tučným povrchem guláše, naváže na sebe tuk a pak se dá dobře rozmíchat metličkou, ale můžete použít i ruční mixér.
Jak zahustit guláš? Strouhaným bramborem!
Tento způsob je méně známý. Nicméně funguje stejně dobře jako ostatní způsoby. Dávejte však pozor při strouhání brambory, nesmíte jí strouhat na hrubo ani na jemno, ale na té drsné straně struhadla, která vypadá jako díry od hřebíku. Pokud byste jí strouhali na hrubo nebo najemno museli byste guláš vařit tak dlouho, dokud by se brambory nerozvařily.
Jak zahustit guláš? Škrobem!
Jde o velmi jednoduchý způsob kdy rozmícháte škrob s vodou a pak jej pomalu přiléváte do omáčky za stálého míchání vařečkou. Nevýhoda této techniky je ta, že po zchladnutí guláše škrob povolí a omáčka zřídne. Musíte udělat guláš tak dobrý, aby byl okamžitě pryč :).
Jak zahustit guláš? Chlebem!
Asi nejlepší způsob jak zahustit pravý domácí gulášek. Je to trošku pracnější a navíc hodí se to jen do guláše hovězího, ale výsledek je překvapivě dobrý. Jak na to. Vezmeme starý chléb, zbavíme ho kůrky, nakrájíme na kostky a vložíme do větší misky/mísy a přelijeme studenou vodou. Necháme chvilku chléb nasáknout vodou a pak kousky chleba pečlivě rukou rozmělníme. Pokud jste použili kmínový nebo vícezrnnlý chléb, nebo se vám nepovedlo chléb všude rozmělnit, tak tuto směs přelijte přes hrubší síto. Pak již můžete gulášek zahustit postupným přiléváním směsi za stálého míchání vařečkou. Zahuštěný guláš musíte ještě aspoň 15 minut povařit, pokud nikam nespěcháte tak 25 minut.
Raritní techniky zahuštění
Na závěr přidám pár technik, které jsou opravdu raritní a uvádím je čistě pro zajímavost.
Cibulí
Jedním ze způsobů je zahuštění cibulí. Cibule totiž po rozvaření zahušťuje, ale do pokrmů se jí dává tak málo, že se to skoro neprojeví. Pokud chcete zahustit guláš cibulí musíte s tím počítat již na začátku vaření a místo dvou, nadrobno nakrájených, středních cibulí jich dáte tak třikrát více a pak postupujete standartně v přípravě guláše. Omáčky pak připravíte tolik, kolik vám cibule dovolí. U vepřového nebo kuřecího guláše ale tento způsob fungovat nebude, protože maso je tak rychle hotové, že se cibule nestačí rozvařit.
Jemně mletou strouhankou
Tento způsob jsem viděl jen jednou. Spíš bych řekl, že daný kuchař použil tuto surovinu čistě z nouze. Ale byl tak šikovný, že to člověku ani tak nepřišlo. Čistě odhadem si troufnu říct, že to musel velmi dlouho po zahuštění povařit, aby se strouhanka v omáčce rozpustila. Určitě bude lepší jí před vařením namočit.
Chlebovým kváskem
Tuto techniku jsem zažil na severu čech, kde se kvásek normálně prodává i když za jiným účelem a to sice na zahušťování kysela (což je polévka s houbami a vejci). Bylo to výborné. Kvásek se musí romočit ve vodě a pak přidat do omáčky k masu.
Jemně sekanými ovesnými vločkami
Tohle je něco co se dá použít pokud jste opravdu v nouzi. Je ale potřeba počítat s tím, že rozvařit ovesné vločky trvá o něco déle, než rozvařit mouku. Na cca 4 porce byste mohli použít cca hrst ovesných vloček a vložit je k masu ještě předtím než bude maso hotové. Vločky se rozvaří. Ale pokud je už pozdě a máte maso uvařené, nebo máte pouze hrubě sekané vločky, které by se museli vařit dlouho tak vločky přesekejte. Nejlepší jsou takové ty nástavce na ruční mixér, které se používají na sekání oříšků, cibule apod.
Vepřovým mozečkem
Tato technika se používá jen a pouze u zabíjačkového guláše. Guláš se zahustí, když je maso téměř měkké, jemně nasekaným vepřovým mozečkem. My jsme tuto techniku nezkoušeli a lidí, kteří tuto techniku používají, nebude mnoho proto přidáváme do raritních technik zahušťování, kam to podle nás patří.
Závěrem
Jak sami vidíte, jde to opravdu mnoha způsoby. Možná jsem nevyjmenoval všechny, ale rozhodně jsem vyjmenoval všechny ty, které znám já :). Pokud budete mít nějakou zkušenost tak nám napište a my to do článku doplníme.
Díky za tipy. Ještě jedna raritka – zabíjačkový guláš se zahušťuje vepřovým mozkem!
Zdravím Jaroslave! Opravdu jsme tohle řešení neznali! Po prostudování dostupných receptů to určitě snad ještě dnes přidáme. Díky moc!