300 g fazole červené, 100 ml oleje, 1 střední cibule, 170 g mouka hladká, 2 l vývaru, česnek, sůl, pepř mletý, 2 lžičky červené papriky mleté, 250 g klobásy či uzeniny
Fazole propláchneme a necháme namáčet, aby nabobtnaly. Fazole přecedíme, opláchneme a uvaříme v neosolené vodě téměř do měkka. Důvod proč nevaříme fazole v téže vodě je prostý. Fazole se zbavili z větší části oligosacharidů, které způsobují plynatost. Proto je důležité fazole dlouho dopředu namáčet a nikdy nevařit ve stejné vodě.
Cibuli nakrájíme na jemno a osmažíme jí na oleji dozlatova. Zaprášíme hladkou moukou, orestujeme jí a přidáme mletou papriku poté ihned zalijeme vývarem, aby paprika nezhořkla. Přidáme fazole, utřený česnek, nakrájenou klobásu či uzeninu, mletý pepř a sůl a vaříme dokud fazole nebudou měkké. Fazolová polévka je hotová dobrou chuť!
Tipy pro domácí fazolovou polévku:
- Polévku můžete zjemnit normální či zakysanou smetanou
- Mletou sladkou papriku můžete nahradit i paprikou pálivou
- Pokud chcete dobrou fazolovou polévku použijte masový vývar, pokud chcete skvělou fazolovou polévku použijte vývar z uzeného masa.
- Polévku lze zahustit i větší strouhanou bramborou. Strouhejte ovšem ne na jemno, ale na tom ostrém vystouplém struhadle, které připomíná otočené dírky od hřebíku, které bramboru úplně rozetře
- Do polévky se hodí řada surovin jako brambory, červená paprika, nebo třeba houby
- Pokud nejíte maso, nahraďte uzeninu opečenou na drobno nakrájenou hlívou ústřičnou
- K uzenině při opékání můžete přidat trochu kmínu, kmín jednak polévku dobře ochutí a jednak je přírodním prostředkem na plynatost, kterou luštěniny často způsobují