Suroviny
200 g mletého hovězího nebo vepřového masa, 1 cibule, 80 uzeniny (párek, anglická slanina, uzené maso, klobása) 1 l masového vývaru, 2 střední brambory, 4 stroužky česneku, 2 lžičky mleté sladké papriky, kmín, dvě lžíce hladké mouky, dvě lžíce sádla (nebo oleje), sůl, mletý černý pepř, polévkové koření (Klasik, Maggi), majoránka
Postup
Cibulku nakrájíme na velmi jemné kostičky, zpěníme na tuku, přidáme kmín a osolené a opepřené mleté maso. Restujeme pár minut a nakonec přidáme dvě lžíce hladké mouky. Vše spolu zamícháme a okořeníme mletou sladkou paprikou a zalijeme vývarem. Do gulášové polévky přidáme na menší kostky krájené brambory, opečenou uzeninu a vaříme za občasného míchání dokud nejsou brambory měkké. Před koncem varu přidáváme utřený česnek, majoránku a polévku dochutíme solí a polévkovým kořením.
Tipy pro gulášovou polévku
- Do gulášové polévky je nejlepší uzený vývar. V surovinách ho neuvádím, protože to není zrovna nejběžnější typ vývaru, co by doma lidé mohli mít.
- Pokud nemáte mleté maso, ale například nějaké již uvařené vepřové či hovězí, můžete ho také použít (samozřejmě nakrájené na malé kousky). Ovšem nerestujte jej na cibuli, ale přidejte ho až těsně před koncem.