Suroviny k přípravě čočkové polévky
250g čočky, 70g hladká mouka, 50g cibule, 1 kostka hovězího bujónu, 40 ml oleje, sůl, 3 stroužky česneku, majoránka, pepř mletý
Postup přípravy čočkové polévky
Čočku několik hodin před vařením namočíme, aby nabobtnala. Vyměníme vodu za čistou a čočku dáme vařit do úplného změknutí. Mezitím, než se nám čočka uvaří si připravíme jíšku. Na jemno nakrájenou cibuli osmažíme na oleji dozlatova a zasypeme moukou, krátce orestujeme a pánvičku odstraníme z ohně. Do měkké čočky dle potřeby přidáme vodu, protože se nám jí hodně odpařilo a čočka sama hodně vody vsákla do sebe, přidáme kostku bujónu, necháme přijít k varu a zahustíme jíškou. Nepřidávejte jíšku všechnu na jednou, ale postupně, abychom si hlídali správnou hustotu. Může se vám totiž stát, že vám trochu jíšky bude zbývat, podle množství vody, které jste zvolili. Jíšku řádně rozmíchejte vařečkou, či metličkou, aby v polévce nebyly nežádoucí hrudky. Poté přidejte prolisovaný česnek a polévku osolte. Pak polévku ještě asi 10 -15 minut vařte. Nakonec polévku dochuťte opět solí, tak jak vám to nejlépe vyhovuje a přidejte majoránku.
Tipy na čočkovou polévku
- Do čočkové polévky můžete přidat opečenou uzeninu (měkký salám / párek / točený salám / špek / uzené maso/).
- Čočková polévka může být podávána i s na kostičky opečeným chlebem či houskou.
- Pokud máte můžete na zalití po uvaření čočky použít uzený vývar
- Můžete použít i čočku červenou, tu ale není vůbec nutné namáčet. Červená čočka má i tu výhodu, že neobsahuje tolik oligosacharidů, které způsobují u luštěnin tak častou plynatost.