Hovězí vývar z kostí
Hovězí žebra, cibule, mrkev, celer, petržel, pepř celý, nové koření, sůl
Přesekaná hovězí žebra či jiné kosti vložíme do studené vody, přidáme oloupanou cibuli, očištěnou kořenovou zeleninu, koření a osolíme. Vývar táhneme na velmi slabém ohni asi čtyři hodiny. Po uvaření jej necháme vychladnout a přecedíme přes hustý cedník.
Hovězí vývar z masa
Hovězí maso (žebra, ořez), cibule, mrkev, celer, petržel, pepř celý, nové koření, sůl
Hovězí maso opláchneme a vložíme do hrnce s vodou a společně se všemi přísadami přivedeme k varu. Vývar „táhneme“ na slabém ohni dokud maso není měkké. Hotový vývar přecedíme přes hustý cedník.
Tipy pro hovězí vývar:
- Při tvorbě vývaru je můžete použít tlakový hrnec nebo pomalý hrnec. Díky tlakovému hrnci bude vývar hotov v krátkém čase, pokud použijete pomalý hrnec bude vývar mnohem silnější a chutnější.
- Máte doma pažitku, petrželku nebo libeček? Tak se nebojte tyto bylinky použít, pro vývar jsou ideální.
- Pokud vývar připravujete pro jiný pokrm, třeba pro gulášovou polévku tak jej vůbec nesolte. Solte až finální pokrm.