300g hrách, 1 dcl oleje, 100 g hladké mouky, pepř černý mletý, sůl, majoránka, 5 stroužků česneku
Hrách nejlépe přes noc namočíme do vody, aby dobře nabobtnal a aby se zbavil oligosacharidů, které způsobují plynatost. Nabobtnalý hrách přecedíme a vaříme v nové neosolené vodě do měkka. Uvařený hrách poté prolisujeme, semeleme nebo rozmixujeme tyčovým mixérem. V čistém hrnci si připravíme s oleje a mouky zásmažku, kterou zalijeme vodou z uvařeného hrachu a hrachem samotným a metličkou dobře rozšleháme (nebo opět použijeme tyčový mixér). Přidáme prolisovaný česnek, sůl, mletý pepř a vaříme za častého míchání minimálně 15 minut. Nakonec hrachovou polévku ochutíme majoránkou a můžeme podávat.
Tipy k domácí hrachové polévce:
- Vůbec nic nezkazíte osmaženou houskou, rohlíkem či chlebem. Nakrájejte housku na malé kostky a opečte na rozpáleném oleji na pánvi nebo na pekáčku v troubě.
- Místo vody můžete k vaření použít i zeleninový vývar, ale pozor nesmí být osolený.
- Skvělým doplňkem k hrachové polévce je křupavá topinka nebo třeba preclíky.
- Vynikající kombinací s hrachovou polévkou je také dozlatova na jemno nakrájená slanina, nebo jiný typ uzeniny. Ideálně moravské uzené.