Domácí hrachová polévka recept

300g hrách, 1 dcl oleje, 100 g hladké mouky, pepř černý mletý, sůl, majoránka, 5 stroužků česneku

Hrách nejlépe přes noc namočíme do vody, aby dobře nabobtnal a aby se zbavil oligosacharidů, které způsobují plynatost. Nabobtnalý hrách přecedíme a vaříme v nové neosolené vodě do měkka. Uvařený hrách poté prolisujeme, semeleme nebo rozmixujeme tyčovým mixérem. V čistém hrnci si připravíme s oleje a mouky zásmažku, kterou zalijeme vodou z uvařeného hrachu a hrachem samotným a metličkou dobře rozšleháme (nebo opět použijeme tyčový mixér). Přidáme prolisovaný česnek, sůl, mletý pepř a vaříme za častého míchání minimálně 15 minut. Nakonec hrachovou polévku ochutíme majoránkou a můžeme podávat.

Tipy k domácí hrachové polévce:

  • Vůbec nic nezkazíte osmaženou houskou, rohlíkem či chlebem. Nakrájejte housku na malé kostky a opečte na rozpáleném oleji na pánvi nebo na pekáčku v troubě.
  • Místo vody můžete k vaření použít i zeleninový vývar, ale pozor nesmí být osolený.
  • Skvělým doplňkem k hrachové polévce je křupavá topinka nebo třeba preclíky.
  • Vynikající kombinací s hrachovou polévkou je také dozlatova na jemno nakrájená slanina, nebo jiný typ uzeniny. Ideálně moravské uzené.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..