Předmluva: Rajská omáčka je vhodná především k vařenému hovězímu masu. Použitelná je samozřejmě i na masa jiná, především na různé karbanátky/čufty/klopsy z mletého masa či plněné papriky.

Suroviny k přípravě rajské omáčky

Rajský protlak 200 g, kořenová zelenina mrkev/celer/petržel 150g, olej cca 150 ml, cibule 1x střední nebo 2x menší, 1 l hovězího vývaru nebo 1 l vody a  2x kostka hovězího bujónu, hladká mouka 3x lžíce, skořice celá, celý pepř, nové koření, bobkový list, ocet, cukr, sůl

Příprava rajské omáčky

Nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, celý pepř, nové koření a bobkový list vložíme do kastrůlku a na oleji restujeme dokud cibulka nezačne měnit barvu. Poté přidáme mouku a zamícháme společně se zeleninou a zalijeme cca 1 l hovězího vývaru a nejlépe metličkou pořádně rozšleháme, aby se nám z mouky nedělaly hrudky. Do omáčky přidáme rajčatový protlak a kousek celé skořice zamícháme a necháme 20-30 minut za častého míchání vařit. Omáčku na konci dochutíme převařeným octem, solí a cukrem. Se solí opatrně, vzhledem k tomu, že vývar sám o sobě je slaný, stačí už jen dosolit dle potřeby. Nakonec rajskou omáčku přecedíme přes cedník.

Tipy a triky:

  • Nemáme-li rajčatový protlak, můžeme použít kečup, ale bude ho potřeba více, než protlaku, který je koncentrovaný. Je potřeba také myslet na to, že kečup je slazený, dejte tedy potom do jídla o něco méně cukru
  • Nemáme-li ani kečup nebo protlak dají se samozřejmě použít rajčata. Na omáčku používejte zralá rajčata, nejlépe menší, které bývají chutnější. Určitě nepoužívejte rajčata změklá, která nemusí být již čerstvá. Před nakrájením je dobré rajčata spařit v horké vodě a pak oloupat.
  • I když to není běžné, rajská omáčka se dá zjemnit smetanou. Taková omáčka je potom spíše vhodnější k těstovinám než houskovému knedlíku.
  • Pokud nemáte celou skořici můžete použít i mletou, ale je mnohem výraznější proto si jí nechte až na konec a dejte jí do jídla jen nepatrné množství.

Přílohy: Houskový knedlík, těstoviny všech tvarů a barev

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..