Statis

Cestovních stativů je na trhu přehršel. Ale najít malý, lehký a pevný stativ na výlety, je docela nadlidský úkol. Malý, lehký a pevný znamená drahý, naopak levný neznamená malý, lehký a pevný. Jistě jste při svých výletech ocenili, že jste si koupili právě ten levný stativ a utvrzujete se, že „vám to stačí“. Ovšem v momentě, kdy jej použijete, zjistíte, že i při sebemenším větříčku se vám fotoaparát na stativu roztřepe jako sulc. Ne, na stativu se nevyplatí šetřit. Vaše skromnost se projeví na vašich rozmazaných fotkách.

Jsou ovšem i vyjímky v podobě malého, lehkého a pevného stativu, který vaši kapsu nijak nezrujnuje. Jedním z nich může být i cestovní stativ Rollei Compact Traveler No. 1. Možná vás trochu zarazí značka stativu. Rollei? Co to je za značku? Inu, starší generace tuto značku dobře znají. Jde o předního německého výrobce filmových fotoaparátů Rolleiflex. Nyní firma Rollei nabízí celou řadu příslušenství nejen pro fotografy. Celé portfolio výrobků Rollei si můžete prohlédnout na stránkách Rollei.com.
Ale zpět ke stativu Rollei Compact Traveler No.1. Jak už název napovídá, jde o cestovní stativ. Je to celohliníkový stativ a jeho délka ve složeném stavu je krásných 32 centimetrů. Konstrukce stativu je „překlápěcí“, tzn. nohy stativu se při rozkládání otočí o 180°. Středový sloupek s hlavou je tedy ve složeném stavu mezi nohami. Nohy stativu mají 5 segmentů s průměry 22, 19, 16, 13 a 10 milimetrů. Dva ze tří nejtlustších segmentů jsou potaženy pěnou pro pohodlné přenášení stativu v zimě. Nejtenčí segment je zakončen gumovými špunty. Kovové hroty zde bohužel nejsou. Jednotlivé segmenty se zamykají otočnými zámky. Nohy se dají aretovat ve třech polohách: 27°, 57° a 85°.

Středový sloupek je zde vyřešen docela zajímavě. Je totiž taky teleskopický, složený ze dvou segmentů. Dá se tak dosáhnout vyšší výšky při rozloženeém stativu. Ale tady už je na místě podotknout, že vysunutím středového sloupku se snižuje stabilita stativu. Ale to platí obecně pro všechny stativy. Nicméně velké plus pro středový sloupek – je opatřen hákem pro zavěšení závaží. Hák je ve „špuntu“, který se dá odšroubovat. Po této manipulaci se dá sloupek vytáhnout ze základny a otočit. Dostanete tak fotoaparát až k zemi. Areatace sloupku obstarává masivní křídlová matice.

Stativová kulová hlava stativu Rollei Compact Traveler No.1. je typu FPH-53P. Její výška je 8 cm, váží 0,28 kg a její nosnost je 8 kg. Je vybavena jen jedním třecím šroubem, což docela snesnadňuje používání stativu při fotografování panoramat. Pokud šroub povolíte tročku více, hrozí, že se fotoaparát pohne v kloubu. Naopak, pokud šroub dotáhnete, drží pevně a spolehlivě. Hlava je opatřena stupnicí pro panoramata. Samotný držák destičky je osazen třemi bublinkami, srovnat stativ, resp. hlavu do roviny by neměl být problém. Destička se k držáku aretuje šroubem.

Stativ Rollei Compact Traveler No.1. je velice vydařený kousek. Nečekejte však, že stativ bude stát jako skála i při vytažení všech segmentů noh i středového sloupku. To se od cestovního stativu ani neočekává. Při manuálním ostření, zoomování, nebo při silnější větru bude mít stativ tendenci se třepat, s tím je třeba počítat. Ke stativu dostanete i přenosný látkový vak ve stylu batůžku a dva imbusové klíče.

Rollei Compact Traveler No.1. se vyrábí v pěti barevných provedeních – oranžová, stříbrná, modrá, červená a černá.

Technické údaje – stativ

Hmotnost bez hlavy0.92 kg
Hmotnost s hlavou1.2 kg
Minimální výška32 cm
Maximální výška134 cm
Nosnost stativu5 kg
Počet segmentů5 (prům. 22, 19, 16, 13, 10 mm)

Tecnické údaje – hlava

TypStativkopf FPH-53P
Funkcepan, tilt, lock
Výška8 cm
Hmotnost0.28 kg
Nosnost8 kg
Velikost destičky4 x 4.1 cm
Hmotnost s destičkou0.03 kg

Rollei Compact Traveler No.1. má i mladšího bratříčka. Je jím stativ Rollei Compact Traveler No.1. Carbon. Hlavní rozdíl mezi oběma stativy je zřetelný – stativ není celohliníkový, ale je zhotoven z karbonu a magnézia. Dalším rozdílem je ten, že karbonová verze stativu má místo gumových špuntů kovové hroty, překryté gumovými zátkami. A jeho nosnost se zvýšila na 8 kg. U tohoto stativu je možno jednu z noh odšroubovat a používat ji jako monopod.

Rollei Compact Traveler No.1. Carbon

Hmotnost bez hlavy0.79 kg
Hmotnost s hlavou0.98 kg
Minimální výška34 cm
Maximální výška142 cm
Nosnost stativu8 kg

Stativy Rollei Compact Traveler No.1. i Rollei Compact Traveler No.1. Carbon je možno zakoupit přímo na stránkách společnosti Rollei, která nedávno spustila i českou mutaci svých stránek. Stativ Rollei Compact Traveler No.1. stojí 3.490,- Kč a stativ Rollei Compact Traveler No.1. Carbon 5.990,- Kč.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..