Uvědomili jste si někdy, že léčivé bylinky jsou často součástí naší kuchyně? Možná ne, protože některé z nich nazýváme jinak v kuchyni a jinak v léčitelství. Například dobromysl nebo vavřín vznešený. A u jiných bylinek vás možná překvapí, že do kuchyně patří také.

Vavřín vznešený

Vavřín vznešený, u nás známý jako bobkový list, je stálice české kuchyně – snad není domácnost, která by ho neměla v kredenci. Pochází původně z Asie, ale daří se mu i ve Středomoří. Používá se do polévek (např. bramborová polévka), omáček (svíčková, rajská), při pečení masa (např. kuře na divoko) a jemně mletý se hodí i do grilovacího koření.

Dobromysl obecná

Tuhle bylinku pravděpodobně znáte pod jejím italským názvem – oregano. Je to trvalka, která roste v křovinách, na pasekách, slunných stráních i v okrajích lesů, ale snadno ji vypěstujete i na zahrádce. Dobromysl se používá především v italské a francouzské kuchyni, často jako součást směsí, třeba provensálského koření.

Kopřiva dvoudomá

Tahle bylinka z našich kuchyní bohužel pomalu mizí, a to je škoda. Kopřiva je totiž mimořádně zdravá a obsahuje řadu prospěšných látek. Hodí se na přípravu „špenátu“, do jarních polévek, nádivky nebo i jako příloha k masu. Její chuť vás možná překvapí – v dobrém slova smyslu.

Pažitka

Pažitka je nenápadná, ale v kuchyni naprosto nepostradatelná. Hodí se na chleba s máslem, do pomazánek, polévek, salátů nebo omelet. Kromě své jemné cibulové chuti má i zdravotní přínos – je zdrojem vitamínu C a podporuje trávení. Ideální bylinka pro rychlé a svěží doladění jídla.

Petržel (naťová)

Jedna z nejtradičnějších českých bylinek. Používá se do polévek, omáček, salátů i jako ozdoba hotových jídel. Kromě výborné chuti má i detoxikační účinky a podporuje činnost ledvin. Není divu, že se bez ní neobejde téměř žádný vývar.

Libeček lékařský

Libeček se často pěstuje na zahrádkách jako koření, ale jde vlastně o léčivou bylinku. V kuchyni se dají využít téměř všechny části – listy do polévek, omáček, salátů i pečiva, plody do nakládané zeleniny nebo pečiva. Libeček má výraznou vůni a je skvělým pomocníkem při vaření vývarů, kde nikdy nezklame. V bylinkářství se používá na podporu trávení a proti nadýmání.

Šalvěj lékařská

Šalvěj má silné aroma a mírně hořkou chuť, která se skvěle hodí k tučným masům, omáčkám nebo do nádivky. Výborně doplňuje pokrmy z vepřového i drůbežího masa. V léčitelství je známá svými dezinfekčními účinky – pomáhá při bolestech v krku a zánětech v ústech.

Meduňka a máta

Meduňka i máta se skvěle hodí především do studené kuchyně – na ozdobu sladkých pokrmů, do salátů či nápojů. Využijete je jak do limonád, tak do sladkých likérů. Jejich svěží aroma dodá pokrmům i nápojům osvěžující letní nádech.

Tymián a mateřídouška

Tymián je aromatická bylina příbuzná mateřídoušce. Používá se k přípravě mas, omáček a u nás často i jako koření na zvěřinu. Najdete ho také v různých směsích, například v provensálském koření. Pokud doma tymián nemáte, mateřídouška ho v mnoha receptech spolehlivě nahradí.

Majoránka zahradní

Bez majoránky by česká kuchyně nebyla českou kuchyní. Patří do bramboračky, guláše, sekané i jaternic. Její jemně nasládlá vůně a chuť dokáže zázraky. A jako bonus – pomáhá trávení a zmírňuje nadýmání.

Kopr vonný

Možná vás překvapí, že i kopr, tak běžná součást české kuchyně, je vlastně léčivá bylinka. Koprový čaj pomáhá při zažívacích potížích a nadýmání, a používá se i při problémech s ledvinami. V kuchyni ho ale známe hlavně jako koření do zavařování (např. okurky), omáček (např. koprová) a polévek (např. kulajda). Skvěle se hodí i do zeleninových smoothies.

Závěrem

V kuchyni se používá ještě spousta dalších bylinek – třeba bazalka nebo estragon – ale ty nejsou pro českou kuchyni tak typické. V tomto článku jsme se zaměřili hlavně na ty, které používaly už naše maminky a babičky, a které stojí za to znovu objevovat.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.