Jako kuchař jsem poznal, že mnoho výborných receptů neobsahuje žádnou složitost, nepotřebují ani exotické koření či suroviny. Tyto recepty chutnají výborně a vystačíte si s tím, co máte právě v kuchyni. Jedním z těchto receptů je určitě kuře na provensálském koření.
Co budeme k tomuto receptu potřebovat:
- 1 očištěné kuře
- provensálské koření Vitana
- sůl
- vodu
- máslo asi 60g +-
Možná si říkáte, že asi chci dělat reklamu společnosti Vitana, když výslovně žádám jejich provensálské koření. Důvod je jiný. Provensálské koření je směs koření, které není vždy stejné. Většinou obsahuje tři hlavní složky a to bazalku, tymián a rozmarýn a několik složek vedlejších majoránku, dobromysl, saturejku, estragon. Nicméně, protože není žádné pevné sjednocení co má takové koření obsahovat (se stejným problémem se setkáme u koření kari) dává každý výrobce do této směsi něco jiného. Já jsem si oblíbil směs Vitany, která obsahuje bazalku, tymián a rozmarýn a ještě saturejku, majoránku, šalvej a mletý bobkový list. A opět i kdybyste našli výrobce, který používá stejné suroviny bude to v naprosto jiném poměru. Čili to, že žádám přesnou konkrétní směs, není reklamní tah Vitany, ale můj osobní výběr dle složení a chuti výrobku. Můžete samozřejmě použít to koření, které máte doma ale buďte si jistí, že výsledek bude jiný, neříkám horší nebo lepší jen bude jiný.
Příprava a pečení
Kuře očistíme, opláchneme pod vodou, necháme okapat a pečlivě osolíme ze všech stran a rukou po celém kuřeti sůl rozetřeme, pak osolíme i vnitřech hrudní části. Část másla necháme rozpustit a potřeme s ním celé kuře (můžete použít mašlovačku, ale stačí rozetřít rukou). Kuře vložíme do pekáče na zbytek másla nasypeme provensálské koření a vložíme dovnitř kuřete. Zbytek kuřete posypeme provensálským kořením dle chuti. Podlijeme vodou a pečeme v troubě při 180°C 50 minut pak zvýšíme teplotu na 200°C a dopékáme dalších 10 minut.
Příloha
K tomuto receptu neznám lepší přílohu než máslem maštěné brambory, ovšem můžete si dát i bramborovou kaši, pečivo, hranolky, opečené brambory nebo třeba kari rýži bude záležet jen na vaší chuti.