Husa, kmín, sůl, voda

Husu pečlivě očistíme, omyjeme ve vodě, osolíme nejen na povrchu, ale i uvnitř, vložíme do pekáčku a okmínujeme jí a zalijeme vodou. Poté pekáček překryjeme poklicí, nebo pečlivě přetáhneme alobalem a po stranách dobře utěsníme. Pečeme na 210°C v troubě něco málo přes hodinu a půl. Po uplynutí doby sejmeme poklici/alobal a dopékáme za občasného přelévání do zlatova. Pečená husa hotová. Dobrou chuť

Přílohy: Všechny druhy běžných knedlíků, dušené červené nebo bílé zelí a kapusta, dušený špenát, vařené brambory, opečené brambory

Tipy a triky:

  • Pokud nemáte rádi výpek, ale raději byste omáčku stačí vyjmout kachnu s pekáčku, výpek vydusit na tuk, zaprášit dvěma lžícemi hladké mouky, které v tuku restujeme. Nakonec zalijeme chladným vývarem nebo vodou, pořádně rozšleháme a minimálně 20 minut provaříme. Dle potřeby dosolíme.
  • Pokud je husa větší přiměřeně upravte čas pečení na dvě hodiny až dvě a čtvrt hodiny
  • Husu můžete při dopékání potírat vodou zředěným medem. Vytvoří na huse křupavou krustu.
  • Před pečením můžete husu napěchovat krájenými jablky, které ale po upečení vyhoďte

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..