Předmluva: Pečená husa patří mezi tradiční pokrmy české kuchyně, které se nejčastěji připravují při slavnostních příležitostech – například na svatého Martina. Její příprava je přitom jednodušší, než si mnozí myslí. Klíčem je pomalé pečení a trpělivost.

Suroviny na domácí pečenou husu

1 husa, sůl, kmín, voda

Postup přípravy pečené husy

Husu důkladně očistíme, omyjeme a osušíme. Poté ji osolíme ze všech stran i uvnitř dutiny. Vložíme ji do pekáče, posypeme kmínem a podlijeme trochou vody. Pekáč přikryjeme poklicí nebo alobalem, který po stranách dobře utěsníme.

Husu pečeme v troubě při 210 °C přibližně hodinu a půl. Poté odstraníme poklici či alobal, zvýšíme teplotu a dopékáme ji dozlatova. Během dopékání husu občas přeléváme výpekem, aby měla krásně křupavou kůrku. Pečená husa je hotová. Dobrou chuť!

Přílohy

K pečené huse se výborně hodí houskové, bramborové nebo karlovarské knedlíky, dušené červené či bílé zelí, případně dušená kapusta nebo špenát. Skvělá je i s vařenými či opečenými brambory.

Tipy a triky k pečené huse

  • Pokud dáváte přednost omáčce před výpekem, po upečení husu vyjměte, výpek vyduste na tuk, zaprašte dvěma lžícemi mouky, krátce orestujte, zalijte vývarem a vařte alespoň 20 minut.
  • Větší husa vyžaduje delší dobu pečení – klidně až dvě a čtvrt hodiny.
  • Pro krásně křupavou kůrku můžete husu při dopékání potírat směsí vody a medu.
  • Před pečením můžete husu naplnit nakrájenými jablky – dodají masu příjemnou vůni i jemnou nasládlou chuť. Po upečení jablka vyhoďte.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.