Domácí chléb

Příprava domácího chleba v troubě není vůbec složitá. Dokonce k tomu nepotřebujete ani domácí pekárnu. V tomto článku si krok za krokem ukážeme, jak upéct chutný a křupavý domácí chléb přímo ve vaší troubě.

Možností, jak chléb připravit, existuje spousta. Kombinace surovin mohou být velmi rozmanité – od tradičních až po netradiční varianty s různými přísadami. Pro tento recept jsem zvolil základní, jednoduchý pšeničný chléb, který se skvěle hodí jako výchozí recept, na který se můžete kdykoliv odkázat.

Suroviny na domácí chléb

  • 500 g pšeničné mouky
  • 42 g čerstvého droždí (1 kostka) nebo 1 sáček sušeného droždí
  • 300 ml vlažné vody
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce kmínu
  • 2 lžíce oleje

Postup přípravy chleba

Do větší mísy rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a vidličkou mícháme, dokud droždí zcela nezkapalní. Poté přilijeme vlažnou vodu, přidáme sůl, mouku, olej a kmín. Vše důkladně promícháme a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na ruce.

Těsto posypeme trochou mouky, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout na teplém místě přibližně 45 minut až 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí objem.

Po vykynutí těsto vytvarujeme do bochníku nebo ho přemístíme do formy. Necháme ho ještě asi 10 minut odpočinout, poté vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 230 °C zhruba 45 minut, dokud není kůrka krásně zlatavá a křupavá.

Tipy pro pečení domácího chleba

  • Místo droždí můžete použít kvásek. Chléb bude mít výraznější chuť a déle vydrží čerstvý. Pokud nemáte vlastní kvásek, podívejte se na www.pecempecen.cz, kde lidé kvásek zdarma sdílejí.
  • Chléb můžete péct i v remosce. Protože remoska peče přibližně při 180 °C, je nutné prodloužit dobu pečení alespoň na jednu hodinu.
  • Pro ještě křupavější kůrku můžete na dno trouby umístit malou nádobu s vodou – pára pomůže vytvořit ideální strukturu kůrky.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.