Příprava chleba v domácích podmínkách není těžká, dokonce ani nepotřebujete mít vlastní domácí pekárnu. Jak upečeme domácí chléb v troubě se dozvíme v následujícím článku.
Přemýšlel jsem „čím“ začít, ne „jak“ ten postup je vždy stejný, ale opravdu čím. Tedy jde tu o suroviny. Možná kombinace surovin je překvapivě obrovská a některé recepty na výrobu chleba jsou opravdu netradiční. Nakonec jsem se rozhodl, že pro první recept zvolím něco jednoduchého na co budu moci zpětně odkazovat a to chléb pšeničný základní.
Suroviny:
- 500g pšeničná mouka
- 42g droždí = 1 kostka / nebo sáček sušeného droždí.
- 300 ml vody
- 1 lžička soli
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce kmínu
- 2 lžíce oleje
Do misky ve které budeme míchat těsto nejdříve rozdrobíme droždí přidáme lžíci cukru a droždí s cukrem vidličkou třeme dokud droždí úplně nezkapalní. Poté do misky přidáme vlažnou vodu, sůl, mouku, olej a kmín a vypracujeme těsto.
Těsto poté pomoučníme, přikryjeme plátnem a necháme nejlépe někde v teplé místnosti nakynout. Kynutí by mělo trvat přibližně 45 minut až 1 hodinu.
Z nakynutého těsta vypracujeme bochník, nebo jej vložíme do formy a necháme opět 10 minut kynout. Následně pečeme v předehřáté troubě při 230ti stupních přibližně 45 minut.
Tipy pro domácí chléb do trouby:
- Můžete použít místo droždí kvásek. Výsledný chléb bude citelně chutnější. Pokud nevíte kde kvásek sehnat, použijte tuto mapu, kde lidé svůj kvásek sdílejí – www.pecempecen.cz
- Chléb lze péct i v remosce. Protože ale remoska peče jen při 180°C je nutné dobu pečení úměrně prodloužit minimálně na jednu hodinu.