Domácí chléb

Příprava chleba v domácích podmínkách není těžká, dokonce ani nepotřebujete mít vlastní domácí pekárnu. Jak upečeme domácí chléb v troubě se dozvíme v následujícím článku.

Přemýšlel jsem „čím“ začít, ne „jak“ ten postup je vždy stejný, ale opravdu čím. Tedy jde tu o suroviny. Možná kombinace surovin je překvapivě obrovská a některé recepty na výrobu chleba jsou opravdu netradiční.  Nakonec jsem se rozhodl, že pro první recept zvolím něco jednoduchého na co budu moci zpětně odkazovat a to chléb pšeničný základní.

Suroviny:

  • 500g pšeničná mouka
  • 42g droždí = 1 kostka / nebo sáček sušeného droždí.
  • 300 ml vody
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce kmínu
  • 2 lžíce oleje

Do misky ve které budeme míchat těsto nejdříve rozdrobíme droždí přidáme lžíci cukru a droždí s cukrem vidličkou třeme dokud droždí úplně nezkapalní. Poté do misky přidáme vlažnou vodu, sůl, mouku, olej a kmín a vypracujeme těsto.

Těsto poté pomoučníme, přikryjeme plátnem a necháme  nejlépe někde v teplé místnosti nakynout. Kynutí by mělo trvat přibližně 45 minut až 1 hodinu.

Z nakynutého těsta vypracujeme bochník, nebo jej vložíme do formy a necháme opět 10 minut kynout.  Následně pečeme v předehřáté troubě při 230ti stupních přibližně 45 minut.

Tipy pro domácí chléb do trouby:

  • Můžete použít místo droždí kvásek. Výsledný chléb bude citelně chutnější. Pokud nevíte kde kvásek sehnat, použijte tuto mapu, kde lidé svůj kvásek sdílejí – www.pecempecen.cz
  • Chléb lze péct i v remosce. Protože ale remoska peče jen při 180°C je nutné dobu pečení úměrně prodloužit minimálně na jednu hodinu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..