Zapečené těstoviny s uzeninou a sýrem patří mezi klasická domácí jídla, která nikdy nezklamou. Jsou rychlé, syté a můžete je připravit z běžných surovin, které často máte po ruce. Skvěle chutnají čerstvě upečené i druhý den ohřáté.
Suroviny na zapečené těstoviny s uzeninou a sýrem
500 g těstovin, 3 vejce, 250 ml mléka, 200 g sýra, mletý pepř, sůl, 250 g uzeniny (uzené maso, klobása, špekáček, párek, točený salám nebo anglická slanina), olej, 1 lžička vegety (podravky)
Postup přípravy zapečených těstovin
Těstoviny uvaříme v osolené vodě do měkka, scedíme a necháme okapat. Uzeninu nakrájíme na malé kostičky a orestujeme ji na troše oleje dozlatova. Do pekáčku dáme uvařené těstoviny, přidáme opečenou uzeninu i s trochou výpeku, osolíme, opepříme, přidáme vegetu a vše dobře promícháme.
Pekáček vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 20 minut. Mezitím smícháme mléko s vejci a po uplynutí této doby směsí těstoviny zalijeme. Vložíme zpět do trouby a pečeme dalších 7–10 minut. Nakonec posypeme těstoviny nastrouhaným sýrem a necháme zapéct dozlatova. Zapečené těstoviny jsou hotové – podáváme ještě teplé.
Tipy k receptu na zapečené těstoviny
- Místo uzeniny můžete použít i mleté maso nebo kousky vařeného či pečeného masa, které vám zbylo v lednici.
- Pro zajímavější chuť přidejte do těstovin krájenou papriku, rajčata nebo olivy.
- Na ochucení můžete použít kari, sladkou papriku nebo sušené bylinky – tymián, oregano či bazalku.
- Místo mléka použijte smetanu pro výraznější a krémovější chuť.
- Těstoviny můžete připravit i vegetariánsky – vynechte uzeninu a přidejte víc zeleniny a sýrů.




















