Předmluva: Vajíčková pomazánka se dá připravit na mnoho způsobů. Tento recept je ze všech, které jsem kdy zkusil, můj nejoblíbenější – hlavně pro svou jednoduchost a skvělou chuť. V budoucnu přidám i další zajímavé varianty vajíčkové pomazánky.
Suroviny k přípravě vajíčkové pomazánky
4 vařená vejce, 100 g taveného sýra, 2 lžíce rostlinného tuku (např. Rama), 1 lžíce majonézy, špetka soli
Postup přípravy
Oloupaná vejce nasekáme nadrobno nebo krátce rozsekáme ručním mixérem. Vložíme je do misky, přidáme tavený sýr (nejlépe předem nakrájený), rostlinný tuk, majonézu a lehce osolíme. Vše důkladně promícháme, dokud nevznikne hladká a jemná pomazánka. Pokud se vám bude zdát příliš hustá, můžete ji zředit kapkou mléka. Hotovou pomazánku necháme alespoň 30 minut vychladit v lednici.
Tipy pro vylepšení vajíčkové pomazánky
- Vajíčková pomazánka je poměrně kalorická – část majonézy můžete nahradit bílým jogurtem a získáte lehčí verzi.
 - Máslo místo rostlinného tuku? Určitě ano – jen ho nechte důkladně změknout, aby se dobře spojilo s ostatními surovinami.
 - Pro zajímavější chuť můžete přidat trochu sladké mleté papriky – zkuste to nejdříve jen v malém množství pomazánky a uvidíte, zda vám bude vyhovovat.
 - Pomazánku skladujte vždy v lednici a nenechávejte ji dlouho při pokojové teplotě – nejlépe ji připravujte k okamžité konzumaci.
 
            
		






















