Domácí bramborová polévka

Předmluva: Bramborová polévka je polévka mnoha surovin a chutí. Těžko se vám někdy podaří uvařit naprosto stejnou dvakrát. Nicméně pokud dodržíte základní postup a suroviny, budete vždy spokojeni. Důležité pravidlo je, aby bramboračka byla houbová – protože pravá bramboračka taková být musí. A samozřejmě by měla být bohatá nejen na brambory, ale i na zeleninu.

Domácí bramborová polévka

3 středně velké brambory, 2,5 l vývaru, sušené nebo čerstvé houby (množství dle chuti) nebo 120 g žampionů, 1 menší cibule, 100 ml oleje, kousek másla, 150 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel), 2 růžičky květáku, 1 vejce, 4 stroužky česneku, majoránka, sůl, mletý pepř, bobkový list, 3 kuličky nového koření, 30 g pórku, petrželová nať, libeček, 3 velké lžíce hladké mouky.

Oloupané a na malé kostičky nakrájené brambory vložíme do hrnce společně s namočenými sušenými houbami (nebo na plátky krájenými žampiony), nastrouhanou či na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninou a květákem. Přidáme dva lístky bobkového listu, tři kuličky nového koření, trochu libečku, zalijeme vývarem a přivedeme k varu.

Najemno nakrájenou cibulku osmažíme na oleji dozlatova, přidáme hladkou mouku a připravíme jíšku. Tu přidáme do polévky, když jsou brambory poloměkké, a polévku tím zahustíme. Jíšku přidávejte postupně, dokud polévka nemá správnou hustotu. Pečlivě ji rozmíchejte vařečkou, aby se netvořily hrudky. Po zahuštění vaříme ještě asi 10 minut.

Pórek nakrájejte na velmi jemné proužky, nasekejte petrželovou nať a prolisujte česnek. Vše přidejte do polévky. Ke konci varu vmíchejte rozšlehané vejce, dochuťte majoránkou, solí a polévkovým kořením. Krátce převařte a poté polévku odstavte. Na závěr ji zjemněte kouskem másla – a poctivá domácí bramboračka je hotová. Dobrou chuť!

Domácí bramborová polévka – tipy

  • Existuje celá řada surovin, které se do domácí bramboračky hodí – například sterilovaný hrášek, kukuřice, jarní cibulka nebo brokolice. Používejte sezonní zeleninu, kterou máte rádi.
  • Bramboračka může mít i červenější barvu, pokud do jíšky po jejím vychladnutí přidáte mletou sladkou papriku. Není to klasika, ale chutná výborně.
  • Místo vývaru lze použít vodu, ale vývar dodá polévce výraznější chuť.
  • Na začátku vaření můžete přidat trochu kmínu pro lepší chuť i trávení.
  • Máte čerstvou pažitku? Přidejte ji až nakonec – dodá krásné aroma a barvu.
  • Maso do bramboračky nepatří – jinak už by to nebyla bramboračka, ale spíš německý eintopf.
  • Dříve se bramboračka někdy zahušťovala rozmočeným starým chlebem. Funguje to, ale cibulová jíška má lepší chuť i vůni.
  • Bezlepková varianta? Zkuste rýžovou mouku – ale nepražte ji dlouho, aby nezhořkla.
  • Bramborová polévka se skvěle doplňuje s domácími krutony – i když to není obvyklé, chuťově to funguje výborně.
  • Podávejte s čerstvým chlebem nebo topinkou (klidně i počesnekovanou). K poctivé bramboračce se hodí dokonale.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.