Domácí česneková polévka neboli „česnečka“ patří mezi nejoblíbenější české polévky. Je jednoduchá, rychlá a dokáže postavit na nohy i po náročném dni. Ať už ji děláte jako lék na nachlazení, nebo jen jako voňavou klasiku, s tímto receptem se vždy povede.

Suroviny

8 stroužků česneku, 2 střední brambory, 1 menší cibule, majoránka, mletý pepř, sůl, polévkové koření (např. Maggi nebo Klasik), 1 vejce, 1 houska, olej, 1 lžička sádla, podravka (vegeta), nasekaná petrželová nať

Postup přípravy

Brambory oloupejte, nakrájejte na malé kostky a dejte vařit společně s celou, oloupanou cibulí do osolené vody. Jakmile jsou brambory měkké, přidejte utřený česnek, trochu mletého pepře, polévkové koření, vegetu, lžičku sádla, majoránku a nasekanou petrželku. Vše krátce povařte, aby se chutě propojily.

Poté do polévky vmíchejte rozšlehané vejce a nechte ho krátce srazit. Nakonec vyjměte cibuli. Polévku můžete podle chuti ještě dosolit nebo doladit česnekem.

Na pánvi si na oleji opečte na kostičky nakrájenou housku – krutony – a přidejte je až při servírování. Česnečka je hotová. Dobrou chuť!

Česnečka – tipy a triky:

  • Do polévky můžete přidat i zeleninu – například nastrouhanou mrkev, celer nebo petržel.
  • Výborná je také s kousky vařeného hovězího nebo vepřového masa.
  • Topinka s česnečkou je klasická kombinace, kterou rozhodně vyzkoušejte.
  • Nemáte housku? Krutony připravíte i z chleba, veky nebo toustového chleba.
  • Máte čerstvý libeček? Přidejte ho už na začátku vaření, krásně polévku provoní.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.