Suroviny
300 g hrachu, 100 g hladké mouky, 100 ml oleje, 5 stroužků česneku, černý mletý pepř, sůl, majoránka
Postup přípravy hrachové polévky
Hrách ideálně přes noc namočíme do vody, aby dobře nabobtnal a zároveň se zbavil oligosacharidů, které způsobují plynatost. Druhý den hrách slijeme, propláchneme a vaříme v nové neosolené vodě, dokud nezměkne. Uvařený hrách pak prolisujeme, rozmixujeme nebo rozmačkáme.
V čistém hrnci si připravíme zásmažku z oleje a hladké mouky. Jakmile mouka zezlátne, zalijeme ji vodou z uvařeného hrachu i samotným hrachem. Polévku metličkou dobře rozmícháme nebo znovu promixujeme tyčovým mixérem. Přidáme prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a za občasného míchání vaříme alespoň 15 minut. Nakonec hrachovou polévku dochutíme majoránkou a můžeme podávat.
Tipy k domácí hrachové polévce
- Výborným doplňkem jsou opečené kostičky housky, rohlíku nebo chleba. Můžete je připravit na pánvi s olejem nebo v troubě dozlatova.
- Místo vody lze použít i zeleninový vývar, ale pozor – nesmí být slaný.
- Skvěle se k polévce hodí topinky nebo preclíky, které dodají kontrastní texturu.
- Pro výraznější chuť můžete do hotové polévky přidat na kostičky nakrájenou a dozlatova opečenou slaninu nebo uzené maso, ideálně moravské.





















