Domácí hrachová polévka recept

Suroviny

300 g hrachu, 100 g hladké mouky, 100 ml oleje, 5 stroužků česneku, černý mletý pepř, sůl, majoránka

Postup přípravy hrachové polévky

Hrách ideálně přes noc namočíme do vody, aby dobře nabobtnal a zároveň se zbavil oligosacharidů, které způsobují plynatost. Druhý den hrách slijeme, propláchneme a vaříme v nové neosolené vodě, dokud nezměkne. Uvařený hrách pak prolisujeme, rozmixujeme nebo rozmačkáme.

V čistém hrnci si připravíme zásmažku z oleje a hladké mouky. Jakmile mouka zezlátne, zalijeme ji vodou z uvařeného hrachu i samotným hrachem. Polévku metličkou dobře rozmícháme nebo znovu promixujeme tyčovým mixérem. Přidáme prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a za občasného míchání vaříme alespoň 15 minut. Nakonec hrachovou polévku dochutíme majoránkou a můžeme podávat.

Tipy k domácí hrachové polévce

  • Výborným doplňkem jsou opečené kostičky housky, rohlíku nebo chleba. Můžete je připravit na pánvi s olejem nebo v troubě dozlatova.
  • Místo vody lze použít i zeleninový vývar, ale pozor – nesmí být slaný.
  • Skvěle se k polévce hodí topinky nebo preclíky, které dodají kontrastní texturu.
  • Pro výraznější chuť můžete do hotové polévky přidat na kostičky nakrájenou a dozlatova opečenou slaninu nebo uzené maso, ideálně moravské.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.