Předmluva: Koprová omáčka se podává k vařenému hovězímu masu a vařeným vejcím, zřídka k vařenému vepřovému masu.
35 – 50 g sterilovaného kopru, 150 g mouky, 800 ml mléka, 500 ml hovězího vývaru, 1 dcl oleje, 200 ml smetany, ocet, cukr, sůl, máslo, 1 vejce
Do horkého oleje nasypeme hladkou mouku a připravíme světlou zásmažku, kterou zalijeme chladným vývarem a mlékem. Metličkou mouku pořádně rozšleháme a přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni za častého míchání minimálně 20 minut. Poté přidáme sterilovaný kopr a dochutíme solí, cukrem a octem a krátce převaříme. Nakonec koprovou omáčku zjemníme smetanou a máslem a přidáme rozšlehané vejce, které do omáčky rychle zamícháme, aby nám nezůstalo v celku.
Přílohy: Houskový knedlík, vařený brambor