Suroviny
400 g hrachu, 150 ml vepřového sádla nebo oleje, 1 lžíce hladké mouky, 1 středně velká cibule, 3 stroužky česneku, majoránka, sůl
Postup přípravy hrachové kaše
Hrách důkladně propláchneme a necháme několik hodin namočený ve studené vodě, dokud nenabobtná a nezměkne. Poté ho v té samé vodě uvaříme doměkka.
Na části tuku nebo oleje si připravíme světlou zásmažku z hladké mouky. Uvařený hrách slijeme jen částečně a rozmixujeme nebo rozmačkáme tyčovým mixérem dohladka. Vrátíme ho na plotnu a na mírném ohni zahustíme připravenou zásmažkou. Přidáme prolisovaný česnek, osolíme a dochutíme majoránkou. Krátce povaříme (asi 5 minut) a odstavíme z ohně.
Na pánvi osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku na zbylém tuku dozlatova. Hotovou kaši podáváme přelitou touto cibulkou a trochou výpeku.
K čemu se hodí hrachová kaše?
Hrachová kaše skvěle ladí s uzeným nebo pečeným masem. Výborná je také s opečenou uzeninou, klobásou, párky, špekáčky nebo anglickou slaninou. Podávat ji můžete i s čerstvým chlebem nebo nakládanou zeleninou. Jednoduché, vydatné a tradiční české jídlo!






















