Krémová brokolicová polévka – jednoduchý recept
Suroviny
600 g brokolice, 1 a ½ l vývaru, 2 lžíce hladké mouky, 10 g másla, 100 ml šlehačky, sůl, pepř, špetka muškátového oříšku
Postup přípravy krémové brokolicové polévky
Brokolici důkladně omyjeme, rozdělíme na růžičky a košťál nakrájíme na menší kousky. Vše vložíme do hrnce, zalijeme vývarem (nebo vodou s kostkou bujónu) a vaříme, dokud brokolice nezměkne.
Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Uvařenou brokolici i s vývarem necháme lehce vychladnout, poté ji rozmixujeme dohladka a znovu přivedeme k varu. Přidáme jíšku, osolíme, opepříme a dochutíme muškátovým oříškem. Nakonec vlijeme šlehačku, krátce povaříme a lahodná krémová brokolicová polévka je hotová.
Tipy na krémovou brokolicovou polévku
- Brokolicová polévka chutná skvěle s krutony – kostičky housky nebo chleba opečené dozlatova na pánvi či v troubě.
- Pokud chcete polévku ozdobit, můžete šlehačku lehce vyšlehat a přidat ji při servírování navrch.
- Vyhýbáte se lepku? Zahušťování moukou vynechte a přidejte o něco více brokolice – polévka bude hustá a sytá i tak.





















