Pomazánka z nivy

Pomazánka z nivy je oblíbená klasika, kterou zvládne opravdu každý. Je výrazná, krémová, rychlá na přípravu a skvěle se hodí k toustům, topinkám i čerstvému pečivu. Tento jednoduchý recept vám ukáže, jak ji udělat dokonale vyváženou a lahodnou.

Suroviny

150 g nivy, 100 g měkkého tvarohu, 2 lžíce zakysané smetany, 3 lžíce rostlinného tuku (např. Rama), sůl

Postup přípravy

Nivu nastrouhejte na jemném struhadle a smíchejte ji s měkkým tvarohem, zakysanou smetanou a rostlinným tukem. Vše pečlivě promíchejte, dokud nevznikne hladká a krémová pomazánka. Podle chuti dosolte a nechte v lednici alespoň 30 minut odležet. Pomazánka z nivy je hotová a připravená k podávání!

Tipy pro recept na pomazánku z nivy

  • Místo nivy můžete použít jakýkoliv jiný modrý sýr – gorgonzolu, roquefort nebo dánský modrý sýr.
  • Pokud nechcete používat rostlinný tuk, můžete ho nahradit máslem. Nechte ho však nejdříve změknout, aby se dobře vmíchalo a netvořilo hrudky.
  • Pro pikantnější chuť přidejte do pomazánky jeden utřený stroužek česneku.
  • Pomazánku můžete odlehčit: použijte „light“ tvaroh a polovinu zakysané smetany nahraďte bílým jogurtem.
  • Nejlépe chutná na lehce vychladlém toustu nebo topince – teplý povrch pomazánku jemně rozpustí a skvěle zvýrazní její chuť.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.