Pomazánka z nivy je oblíbená klasika, kterou zvládne opravdu každý. Je výrazná, krémová, rychlá na přípravu a skvěle se hodí k toustům, topinkám i čerstvému pečivu. Tento jednoduchý recept vám ukáže, jak ji udělat dokonale vyváženou a lahodnou.
Suroviny
150 g nivy, 100 g měkkého tvarohu, 2 lžíce zakysané smetany, 3 lžíce rostlinného tuku (např. Rama), sůl
Postup přípravy
Nivu nastrouhejte na jemném struhadle a smíchejte ji s měkkým tvarohem, zakysanou smetanou a rostlinným tukem. Vše pečlivě promíchejte, dokud nevznikne hladká a krémová pomazánka. Podle chuti dosolte a nechte v lednici alespoň 30 minut odležet. Pomazánka z nivy je hotová a připravená k podávání!
Tipy pro recept na pomazánku z nivy
- Místo nivy můžete použít jakýkoliv jiný modrý sýr – gorgonzolu, roquefort nebo dánský modrý sýr.
- Pokud nechcete používat rostlinný tuk, můžete ho nahradit máslem. Nechte ho však nejdříve změknout, aby se dobře vmíchalo a netvořilo hrudky.
- Pro pikantnější chuť přidejte do pomazánky jeden utřený stroužek česneku.
- Pomazánku můžete odlehčit: použijte „light“ tvaroh a polovinu zakysané smetany nahraďte bílým jogurtem.
- Nejlépe chutná na lehce vychladlém toustu nebo topince – teplý povrch pomazánku jemně rozpustí a skvěle zvýrazní její chuť.






















