Krémová pórková polévka

Pórková krémová polévka je jemná, voňavá a přitom velmi jednoduchá na přípravu. Je ideální jako lehký oběd nebo večeře a její příjemně krémová textura potěší i ty, kteří běžně polévky moc nemusí. Zvládne ji i začátečník!

Suroviny

200 g čerstvého pórku, 1,7 l zeleninového vývaru, 300 ml mléka, 1 vejce, sůl, 70 g másla, 2–3 lžíce hladké mouky, 100 ml smetany

Postup přípravy

Pórek rozřízněte podélně po jedné straně a důkladně ho omyjte pod tekoucí vodou, aby se odstranily všechny nečistoty. Poté ho nakrájejte na tenké proužky, vložte do hrnce s vývarem a přiveďte k varu.

Mezitím si připravte zásmažku z másla a hladké mouky. Do uvařeného pórku přilijte mléko a poté polévku zahustěte připravenou zásmažkou. Nechte krátce povařit, poté polévku odstavte a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Následně ji vraťte na plotnu a ještě asi 10–15 minut vařte, aby se mouka dobře rozvařila.

Nakonec polévku dochuťte solí, vmíchejte rozkvedlané vejce a po chvíli přidejte smetanu. Krátce promíchejte a podávejte. Pórková krémová polévka je hotová – dobrou chuť!

Tipy a triky:

  • Pokud máte doma starší pečivo, nakrájejte ho na kostičky, nasucho opečte na pánvi a podávejte jako krutony.
  • Nemáte vývar? Použijte vodu s kvalitním zeleninovým bujónem – i tak bude polévka chutnat výborně.
  • Pro výraznější chuť můžete do zásmažky přidat malý stroužek česneku nebo trochu muškátového oříšku.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.