Hovězí vývar z kostí

Suroviny

Hovězí žebra nebo jiné kosti, cibule, mrkev, celer, petržel, celý pepř, nové koření, sůl

Přesekaná hovězí žebra nebo jiné kosti vložíme do studené vody. Přidáme oloupanou cibuli, očištěnou kořenovou zeleninu, koření a osolíme. Vývar táhneme na velmi slabém ohni zhruba čtyři hodiny, aby se z kostí uvolnily všechny chutě i kolagen. Poté necháme vývar vychladnout a přecedíme ho přes hustý cedník. Silný domácí vývar je ideální základ pro polévky i omáčky.

Hovězí vývar z masa

Suroviny

Hovězí maso (např. žebra nebo ořez), cibule, mrkev, celer, petržel, celý pepř, nové koření, sůl

Hovězí maso důkladně opláchneme a vložíme do hrnce s vodou. Přidáme všechny přísady a pomalu přivedeme k varu. Jakmile začne voda vřít, sebereme pěnu z povrchu a poté vývar „táhneme“ na mírném ohni, dokud maso není měkké – přibližně 2 až 3 hodiny. Hotový vývar přecedíme přes hustý cedník a můžeme ho použít samostatně nebo jako základ pro další pokrmy.

Tipy pro hovězí vývar

  • Pro rychlejší přípravu můžete použít tlakový hrnec. Pokud máte čas, zvolte pomalý hrnec – vývar bude silnější a chuťově bohatší.
  • Přidejte pažitku, petrželku nebo libeček – tyto bylinky dodají vývaru svěží vůni a chuť.
  • Připravujete-li vývar jako základ pro jiné jídlo (například gulášovou polévku), nesolte ho. Solte až hotový pokrm.
  • Pro výraznější chuť můžete cibuli před vložením do hrnce lehce opéct na suché pánvi dohněda – vývar pak získá krásnou zlatavou barvu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.