Dělání domácích špízů je radost. Na jehlu nebo dřevěný klacík napícháte všechno, co máte rádi – maso, zeleninu, slaninu – a po chvíli už voní celé okolí. V tomhle článku najdete tipy, jak dělat špízy správně, jaké suroviny vybírat a čemu se naopak vyhnout.
Co na špízy používat
Jaké maso je nejlepší – vepřová kýta, krkovička, panenka nebo pečeně (vykoštěná kotleta), kuřecí prsa, vykoštěná kuřecí stehna, hovězí roštěná, svíčková nebo kvalitní maso ze zvěřiny (kýta, pečeně).
Doplňkové suroviny – cibule, slanina, klobásy, párky, špekáčky, anglická slanina, měkké salámy, uzené maso, točený salám, šunka, paprika, čili papričky, brambory, měkká zelenina.
Koření – mletý černý pepř, sůl, kari, sladká paprika, drcený kmín, grilovací koření.
Vyhněte se surovinám, které se špatně pečou nebo rychle rozpadnou, jako je cuketa, pórek, sýr nebo játra. Tyto ingredience nevydrží vysoké teploty, obzvlášť při grilování.
Druhy špízů
Masové špízy – skládají se jen z masa nebo uzeniny. Omáčky a jiné doplňky se podávají až při servírování.
Zeleninové špízy – lehčí varianta vhodná spíš jako příloha. Skvělé třeba k masu místo brambor.
Kombinované špízy – nejoblíbenější varianta, kdy se kombinuje maso se zeleninou, cibulí, paprikou a dalšími surovinami podle chuti.
Druhy úprav špízů
Špízy můžeme grilovat, péct nebo smažit. Každý způsob má své kouzlo.
Grilované špízy – připravujeme na otevřeném ohni nebo v alobalu.
Pečené špízy – pečeme v troubě nebo na pánvi. V troubě se špízy dělají rovnoměrně a bez otáčení.
Smažené špízy – smažíme ve fritéze. Ideální, pokud chceme přidat i sýr.
Marinování špízů
Marinování dodá masu chuť a šťavnatost. Marinujte alespoň několik hodin předem v oleji s mletou paprikou, drceným kmínem, grilovacím kořením a solí. Výborné je i pivo v kombinaci s olejem. Špízy po marinování nechte okapat a před pečením ohřát na pokojovou teplotu. Pamatujte – marinované špízy se nesmaží, jsou určené pro gril nebo troubu.
Jak správně napichovat špízy
Nakrájejte maso na plátky přibližně 8 cm dlouhé a 2–2,5 cm široké. Jemně je naklepejte, okořeňte a napichujte z kraje do přehnutí – vzniknou tak efektní „vlnky“. Maso se lépe propeče a bude měkčí.
Cibuli nikdy nekrájejte na kolečka, ale na měsíčky. Odebírejte 2–3 vrstvy z měsíčku a napichujte je, jinak se vám cibule při pečení rozpadne.
Různé způsoby úpravy špízů
Špízy v alobalu – vymažte vnitřek alobalu olejem nebo sádlem, přidejte zbytky zeleniny či uzeniny a pečte na grilu nebo v troubě.
Na grilu – marinované špízy nechte dobře okapat, aby olej nekapal do ohně a nezpůsoboval kouř.
Na pánvi – smažte pomalu v rozpáleném oleji, pak krátce duste pod pokličkou. Z výpeku lze udělat výbornou omáčku – stačí přidat mouku, trochu vody nebo vývaru a povařit.
V troubě – ideální pro větší množství špízů. Pečte při 180–200 °C, občas podlijte vodou nebo vývarem, aby se nepřipálily.
Ve fritéze – jediný způsob, kdy můžete použít i sýr. Špízy obalujte dvakrát v těstíčku z mléka, mouky a vejce a smažte při 160–170 °C dozlatova.






















