Gulášová polévka z mletého masa je skvělou alternativou ke klasickému guláši. Je sytá, rychlá na přípravu a chuťově bohatá díky kombinaci masa, uzeniny, brambor a koření. Ideální jídlo pro chladné dny nebo když potřebujete zahřát a zasytit.
Suroviny na gulášovou polévku z mletého masa
200 g mletého hovězího nebo vepřového masa, 1 cibule, 80 g uzeniny (párek, anglická slanina, klobása nebo uzené maso), 1 l masového vývaru, 2 střední brambory, 4 stroužky česneku, 2 lžičky mleté sladké papriky, špetka kmínu, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce sádla (nebo oleje), sůl, mletý černý pepř, polévkové koření (Klasik, Maggi), majoránka
Postup přípravy gulášové polévky
Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme ji na sádle nebo oleji. Přidáme špetku kmínu a mleté maso, které osolíme a opepříme. Restujeme několik minut, dokud maso nezhnědne. Poté přisypeme hladkou mouku, promícháme a zaprášíme mletou sladkou paprikou. Ihned zalijeme vývarem, aby paprika nezhořkla.
Přidáme na kostky nakrájené brambory a opečenou uzeninu. Polévku vaříme na mírném ohni, dokud brambory nezměknou. Na závěr přidáme utřený česnek a majoránku, dochutíme solí a polévkovým kořením. Necháme ještě krátce povařit a můžeme podávat.
Tipy pro gulášovou polévku z mletého masa
- Pokud máte po ruce uzený vývar, použijte ho — dodá polévce hlubší chuť a vůni.
- Místo mletého masa můžete použít i na kostičky nakrájené vařené hovězí nebo vepřové maso – jen ho přidejte až na konec vaření.
- Pro pikantnější verzi přidejte špetku pálivé papriky nebo trochu chilli.
- Polévku můžete ozdobit nasekanou petrželkou nebo lžičkou zakysané smetany.






















