Svíčková na smetaně patří k pokladům české kuchyně. I když se může zdát složitá, její příprava je snadná, pokud dodržíte pár základních pravidel. Odměnou vám bude dokonalá omáčka s jemnou chutí, která nikdy nezklame.
1 kg hovězího masa (zadní), slanina, 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 100 g cibule, nové koření, celý pepř, bobkový list, sůl, citron, ocet, cukr, 200 ml mléka, 250 ml smetany, 150 ml oleje, 2 lžíce hořčice, 150 g hladké mouky
Očištěné a opláchnuté maso prošpikujeme slaninou a osolíme. Nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli orestujeme na polovině tuku dozlatova, přidáme maso a ze všech stran ho zprudka opečeme, aby se zatáhlo. Podlijeme vodou, přidáme hořčici, nové koření, pepř, bobkový list, sůl, celý citron bez kůry a trochu octa. Dusíme pod pokličkou na mírném ohni nebo v troubě, dokud maso nezměkne. Během dušení maso občas otočíme a podléváme výpekem.
Když je maso měkké, vyjmeme ho a připravíme si jíšku ze zbylého tuku a mouky. Do vývaru přidáme mléko, jíšku a vaříme asi 20 minut. Hotovou omáčku přecedíme přes husté sítko a zbylou zeleninu propasírujeme do omáčky. Poté omáčku dochutíme smetanou, solí, cukrem a několika kapkami octa. Svíčková na smetaně je hotová a voní jako od babičky.
Přílohy: Houskové nebo karlovarské knedlíky
Tipy pro dokonalou svíčkovou na smetaně
- Pasírování přes cedník může být zdlouhavé. Použijte trik: koření (bobkový list, nové koření, pepř) uvařte zvlášť v malém hrnci a vývar přilijte do omáčky – nebude vám překážet při mixování.
- Další možností je použít směs koření v textilním sáčku (prodává se běžně v obchodech). Sáček po dovaření jednoduše vyndáte a můžete omáčku bez obav rozmixovat.
- Bezlepková varianta: místo mouky přidejte víc zeleniny (cca trojnásobné množství) – po rozmixování se omáčka přirozeně zahustí a bude krásně krémová.
- Svíčkovou můžete připravit i s jiným masem – výborná je třeba s pečenou sekanou nebo kuřecím stehnem.























