Pečené vepřové koleno patří mezi klasiky české kuchyně. Křehké maso, voňavý česnek a křupavá kůžička dělají z tohoto jídla ideální pokrm pro slavnostní večeři nebo víkendový oběd. Příprava je jednoduchá, jen to chce trochu trpělivosti – výsledek ale stojí za to!

Suroviny

1 vepřové koleno, 4 stroužky česneku, sůl, 1 střední cibule, kmín

Postup přípravy

Vepřové koleno nejdříve očistíme a zbavíme případných chloupků. Kůži na několika místech lehce nařízneme, aby se maso při pečení lépe propeklo. Celé koleno důkladně osolíme, potřeme utřeným česnekem a vložíme do pekáčku. Posypeme kmínem a přidáme na kolečka nakrájenou cibuli. Zalijeme vodou tak, aby koleno bylo zhruba do poloviny ponořené.

Pečení probíhá ve dvou fázích. Nejprve koleno pečeme pomalu – při teplotě kolem 160 °C po dobu přibližně 1 hodiny a 15 minut. Během pečení koleno dvakrát otočíme a přeléváme výpekem. Voda pomůže zabránit vysušení kůže a maso zůstane šťavnaté.

Ve druhé fázi zvýšíme teplotu na 180 °C a pečeme dozlatova. V této části je vhodné maso častěji přelévat výpekem, aby získalo krásnou barvu i chuť. Když je maso měkké a kůrka křupavá, můžeme podávat. Pečené vepřové koleno je hotové – dobrou chuť!

Tipy:

  • Koleno můžete v první fázi místo pečení dusit – použijte hlubší kastrol a přiklopte pokličkou nebo alobalem. Nebudete ho muset obracet.
  • Pro extra křehké maso zkuste pomalé pečení – v první fázi pečte koleno při 120 °C zhruba 3–4 hodiny, poté pokračujte běžně při 180 °C do zezlátnutí.
  • Výbornou přílohou je čerstvý chléb, hořčice, křen, dušené zelí nebo houskový knedlík.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.