Předmluva: Tento recept na domácí jelení guláš lze použít také pro další druhy zvěřiny, jako je srnčí, dančí nebo maso z divočáka. Všechny chutnají skvěle a příprava je prakticky stejná.
Suroviny
1 kg jeleního masa (nejlépe z předních běhů, žeber či krku), 250 g cibule, 120 ml oleje, 2 lžičky mleté sladké papriky, 200 ml červeného vína, majoránka, sůl, pepř, 4–6 stroužků česneku, 100 g hladké mouky, 80 g rajčatového protlaku
Maso očistíme, zbavíme přebytečných blan, omyjeme a nakrájíme na kousky. Cibuli nakrájíme nahrubo a opečeme ji na oleji dozlatova. Přidáme maso a rajčatový protlak a krátce restujeme, dokud se maso nezatáhne (přestane být červené a získá hnědou barvu). Poté přidáme papriku a ihned zalijeme vodou do tří čtvrtin výšky masa, aby paprika nezhořkla. Přidáme víno, sůl a dusíme pod pokličkou do měkka.
Mezitím si připravíme směs z hladké mouky a vody, kterou guláš později zahustíme. Jakmile je maso měkké, vlijeme do něj moučnou směs, přidáme utřený česnek a vaříme ještě asi 10 minut. Nakonec dochutíme majoránkou a podle potřeby dosolíme. Domácí jelení guláš je hotový – podávejte s oblíbenou přílohou a vychutnejte si jeho výraznou chuť.
Tipy k receptu na domácí jelení guláš
- Guláš můžete zahustit i jinými způsoby – inspiraci najdete v našem článku Jak zahustit guláš.
- Při dušení zkuste přidat na kousky nakrájenou červenou papriku nebo kapii – dodá guláši příjemnou barvu i vůni.
- Před podáváním můžete guláš ozdobit na jemno nakrájenou cibulí.
- Jelení guláš se skvěle hodí s rýží, houskovými nebo bramborovými knedlíky, noky, těstovinami či bramboráčky, ale nejlepší je s čerstvým žitným chlebem.
- Chuť guláše krásně doplní i pár zavařených brusinek.
- Místo červeného vína můžete použít pivo – dávejte ale pozor na množství, aby guláš nebyl hořký.























