Předmluva: Tento recept na domácí jelení guláš lze použít také pro další druhy zvěřiny, jako je srnčí, dančí nebo maso z divočáka. Všechny chutnají skvěle a příprava je prakticky stejná.

Suroviny

1 kg jeleního masa (nejlépe z předních běhů, žeber či krku), 250 g cibule, 120 ml oleje, 2 lžičky mleté sladké papriky, 200 ml červeného vína, majoránka, sůl, pepř, 4–6 stroužků česneku, 100 g hladké mouky, 80 g rajčatového protlaku

Maso očistíme, zbavíme přebytečných blan, omyjeme a nakrájíme na kousky. Cibuli nakrájíme nahrubo a opečeme ji na oleji dozlatova. Přidáme maso a rajčatový protlak a krátce restujeme, dokud se maso nezatáhne (přestane být červené a získá hnědou barvu). Poté přidáme papriku a ihned zalijeme vodou do tří čtvrtin výšky masa, aby paprika nezhořkla. Přidáme víno, sůl a dusíme pod pokličkou do měkka.

Mezitím si připravíme směs z hladké mouky a vody, kterou guláš později zahustíme. Jakmile je maso měkké, vlijeme do něj moučnou směs, přidáme utřený česnek a vaříme ještě asi 10 minut. Nakonec dochutíme majoránkou a podle potřeby dosolíme. Domácí jelení guláš je hotový – podávejte s oblíbenou přílohou a vychutnejte si jeho výraznou chuť.

Tipy k receptu na domácí jelení guláš

  • Guláš můžete zahustit i jinými způsoby – inspiraci najdete v našem článku Jak zahustit guláš.
  • Při dušení zkuste přidat na kousky nakrájenou červenou papriku nebo kapii – dodá guláši příjemnou barvu i vůni.
  • Před podáváním můžete guláš ozdobit na jemno nakrájenou cibulí.
  • Jelení guláš se skvěle hodí s rýží, houskovými nebo bramborovými knedlíky, noky, těstovinami či bramboráčky, ale nejlepší je s čerstvým žitným chlebem.
  • Chuť guláše krásně doplní i pár zavařených brusinek.
  • Místo červeného vína můžete použít pivo – dávejte ale pozor na množství, aby guláš nebyl hořký.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.