Husa, kmín, sůl, voda

Husu pečlivě očistíme, omyjeme ve vodě, osolíme nejen na povrchu, ale i uvnitř, vložíme do pekáčku a okmínujeme jí a zalijeme vodou. Poté pekáček překryjeme poklicí, nebo pečlivě přetáhneme alobalem a po stranách dobře utěsníme. Pečeme na 210°C v troubě něco málo přes hodinu a půl. Po uplynutí doby sejmeme poklici/alobal a dopékáme za občasného přelévání do zlatova. Pečená husa hotová. Dobrou chuť

Přílohy: Všechny druhy běžných knedlíků, dušené červené nebo bílé zelí a kapusta, dušený špenát, vařené brambory, opečené brambory

Tipy a triky:

  • Pokud nemáte rádi výpek, ale raději byste omáčku stačí vyjmout kachnu s pekáčku, výpek vydusit na tuk, zaprášit dvěma lžícemi hladké mouky, které v tuku restujeme. Nakonec zalijeme chladným vývarem nebo vodou, pořádně rozšleháme a minimálně 20 minut provaříme. Dle potřeby dosolíme.
  • Pokud je husa větší přiměřeně upravte čas pečení na dvě hodiny až dvě a čtvrt hodiny
  • Husu můžete při dopékání potírat vodou zředěným medem. Vytvoří na huse křupavou krustu.
  • Před pečením můžete husu napěchovat krájenými jablky, které ale po upečení vyhoďte

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.