Domácí vepřový guláš patří mezi klasiky české kuchyně. Je sytý, voňavý a přitom velmi jednoduchý na přípravu. Pokud dodržíte základní postup, odměnou vám bude poctivý guláš, který chutná stejně dobře druhý den – možná i lépe.

Suroviny

1 kg vepřové plece, kýty nebo vykoštěné krkovičky, 200 g cibule, 50 g hladké mouky, 120 g oleje, sádla nebo tuku, 2 lžičky mleté sladké papriky, 1 lžíce rajčatového protlaku, 3 stroužky česneku, kmín, sůl, mletý pepř, majoránka

Postup přípravy

Maso nakrájíme na kostky o velikosti přibližně 2 cm, osolíme a opepříme. Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a na tuku ji osmažíme dozlatova. Přidáme maso, kmín, rajčatový protlak a krátce restujeme, dokud se maso ze všech stran nezatáhne.

Přidáme mletou papriku, krátce promícháme a ihned zalijeme asi půl litrem vody. Přiklopíme a dusíme pod pokličkou, dokud maso nezměkne zhruba do poloviny. Mezitím rozmícháme hladkou mouku v troše vody, aby nevznikly hrudky. Směs přilijeme do guláše, podle potřeby dolijeme vodu a vše promícháme. Přidáme prolisovaný česnek a dusíme, dokud maso nebude krásně měkké a omáčka zhoustne. Nakonec dochutíme majoránkou a případně ještě dosolíme.

Podáváme s houskovým knedlíkem, chlebem nebo těstovinami. Dobrou chuť!

Tipy pro recept na vepřový guláš

  • Guláš můžete zahustit několika způsoby – více najdete v našem článku Jak zahustit guláš.
  • Skvělou chuť i vzhled dodá guláši jemně nasekaná syrová cibulka posypaná navrch při servírování.
  • Chuť lze obohatit orestovanou uzeninou, kousky slaniny nebo žampiony.
  • Na rozdíl od hovězího se vepřový guláš vaří výrazně kratší dobu – dejte pozor, ať maso nerozvaříte.
  • Chcete malý experiment? Zkuste do hotového guláše na talíři přidat lžičku tatarky – překvapivě výborná kombinace!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.