Možná vás to překvapí, ale není jen jeden nebo dva způsoby jak zahustit guláš. Je jich celá řada a já dnes vyjmenuji alespoň ty nejběžnější. V článku vypíši šest běžných způsobů a na konci přidám čtyři raritní
- Jíškou
- Směsí z vody a hladké mouky
- Na sucho opraženou moukou
- Strouhaným bramborem
- Škrobem
- Chlebem
Jak zahustit guláš? Jíškou!
Sice vám to přijde asi jako nejběžnější způsob, ale není tomu tak. Klasická jíška se totiž dělá na tuku (máslo, sádlo, olej, rostlinný tuk) a guláš sám již mnoho tuku obsahuje. Pokud byste tedy k zahuštění guláše použili jíšku, výsledný produkt by byl velice tučný. Čili ano, dá se jíškou zahustit, dělá se to, ale od nás doporučení nečekejte.
Jak zahustit guláš? Směs vody a hladké mouky!
Asi nejrychlejší způsob, jak zahustit guláš. Rozmícháte mouku s vodou a postupně za stálého míchání guláše přiléváte, dokud není omáčka dostatečně hustá. Tento způsob je mezi kuchaři nejběžnější, ale je potřeba pamatovat na to, že po takovém zahuštění je nutné guláš ještě alespoň 10, ideálně 20 minut provařit, aby se mouka dostatečně rozvařila.
Jak zahustit guláš? Na sucho opraženou moukou!
Jde o dobrý způsob, jak zahustit guláš. Na mírném ohni, na kvalitní pánvi s nepřilnavým povrchem opražíte hladkou mouku, kterou následně necháte zchladit a pak ji můžete použít. Lze také připravit v troubě v pekáčku při cca 180 °C. Při tomto zahušťování je potřeba mít připravenou metličku, maso si dát k jedné straně a v druhé části guláše mouku pomalu přisypávat a rozmíchávat. Nejlepší je ovšem maso vyndat, nechat tuk vystoupat na povrch a pak mouku přes sítko přisypávat. Mouka se naváže na tuk a krásně spojí s omáčkou.
Jak zahustit guláš? Strouhaným bramborem!
Tento způsob je méně známý, ale funguje výborně. Dávejte však pozor při strouhání – bramboru nestrouhejte ani na hrubo, ani najemno, ale na té drsné straně struhadla (s dírkami jako hřebíky). Pokud byste ji strouhali jinak, museli byste guláš dlouho vařit, než by se brambory rozvařily.
Jak zahustit guláš? Škrobem!
Velmi jednoduchý způsob – rozmíchejte škrob s vodou a pomalu přilévejte do guláše za stálého míchání. Nevýhoda je, že po zchladnutí guláše škrob povolí a omáčka zřídne. Musíte tedy udělat guláš tak dobrý, aby nezbyl ani do druhého dne. 😊
Jak zahustit guláš? Chlebem!
Asi nejlepší způsob, jak zahustit pravý domácí gulášek. Je to sice trochu pracnější, ale výsledek stojí za to. Hodí se hlavně do hovězího guláše. Vezměte starší chléb, zbavte ho kůrky, nakrájejte na kostky a přelijte studenou vodou. Po chvíli chléb rozmělněte rukou, případně přeceďte přes hrubší síto. Pak směs pomalu přilévejte do guláše a míchejte. Po zahuštění guláš ještě aspoň 15–25 minut povařte.
Raritní techniky zahuštění
Na závěr přidám pár technik, které jsou opravdu raritní – uvádím je spíše pro zajímavost.
Cibulí: Pokud cibuli přidáte ve větším množství už od začátku (klidně 5–6 místo dvou), guláš přirozeně zhoustne. Funguje ale jen u hovězího guláše, který se vaří déle.
Jemně mletou strouhankou: Spíš nouzové řešení, které vyžaduje delší vaření, aby se strouhanka rozvařila a nezanechala „písečný“ dojem. Doporučuji ji předem namočit.
Chlebovým kváskem: Používá se především v severních Čechách. Kvásek se rozmíchá ve vodě a přidá do omáčky. Má příjemnou, lehce nakyslou chuť – výborné pro experimentátory!
Jemně sekanými ovesnými vločkami: Nouzový, ale funkční způsob. Na 4 porce dejte hrst vloček, přidejte je do guláše dřív, než je maso úplně měkké. Rozvaří se a zahustí.
Vepřovým mozečkem: Používá se jen u zabíjačkového guláše. Mozeček se přidává až ke konci, když je maso téměř měkké. Zní to odvážně, ale v tradičních kuchyních to byla běžná věc!
Závěrem
Jak sami vidíte, možností je opravdu mnoho. Možná jsem nevyjmenoval všechny, ale rozhodně všechny, které mám osobně vyzkoušené. 😊 Pokud znáte další netradiční způsob, jak zahustit guláš, napište nám – rádi článek doplníme!
Autor: MagazínOnline.cz | Kategorie: Recepty a kuchařské tipy
























Díky za tipy. Ještě jedna raritka – zabíjačkový guláš se zahušťuje vepřovým mozkem!
Zdravím Jaroslave! Opravdu jsme tohle řešení neznali! Po prostudování dostupných receptů to určitě snad ještě dnes přidáme. Díky moc!