Předmluva: Pomalu pečená domácí kachna je jídlo, které se vyplatí dělat s trpělivostí. Díky dlouhému pečení se z kachny uvolní přebytečný tuk, maso zůstane dokonale šťavnaté a křehké a kůže krásně křupavá. Pokud jste ještě nikdy nezkusili pomalé pečení, tenhle recept vás o jeho kouzlu přesvědčí.
Suroviny
1 kachna (cca 2,5 kg), 2 jablka, sůl, kmín
Postup přípravy pomalu pečené kachny
Kachnu důkladně očistíme, opláchneme a osušíme. Osolíme ji zevnitř i zvenku a lehce posypeme kmínem. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na větší kostky, kterými kachnu naplníme. Pokud jsou jablka menší, můžeme je vložit dovnitř celá.
Kachnu vložíme do kastrolu nebo hlubšího pekáče, podlijeme asi 200 ml vody a přikryjeme poklicí nebo pečlivě utěsněným alobalem. Pečeme pomalu při teplotě 120 °C po dobu 4–5 hodin. Díky tomu se maso krásně rozpadá a tuk se postupně vypeče.
Po této době sejmeme poklici nebo alobal, teplotu zvýšíme na 210 °C a necháme kachnu ještě 15–20 minut dopéct dozlatova, dokud kůže nebude křupavá. Hotovou kachnu vyjmeme, odstraníme jablka a necháme krátce odpočinout. Poté můžeme podávat.
Přílohy
K pomalu pečené kachně se výborně hodí všechny druhy knedlíků – houskové, bramborové i karlovarské. Skvělou volbou je také červené nebo bílé dušené zelí, dušený špenát, případně bramborové placky. Kachna chutná skvěle i za studena jen s čerstvým chlebem a hořčicí.
Pomalu pečená kachna je hotová – už jen naporcovat, polít výpekem a pochutnat si!























