Předmluva: Segedínský guláš patří mezi nejklasičtější české pokrmy, i když jeho původ sahá až do Maďarska. Jeho kouzlo spočívá v kombinaci křehkého vepřového masa, kysaného zelí a smetany, která guláši dodá typickou jemnost. Ať už ho připravujete poprvé nebo po sté, tenhle recept vás nezklame.

Suroviny na přípravu segedínského guláše

1,2 kg mladého vepřového plecka nebo libovějšího bůčku, 100 g cibule, 80 g sádla, sůl, ocet, sladká paprika, kmín, 500 g kysaného zelí, 250 ml smetany, 30 g hladké mouky, voda podle potřeby

Postup přípravy tradičního segedínského guláše

Cibuli nakrájíme najemno a osmažíme ji na sádle dozlatova. Přidáme osolené vepřové maso nakrájené na větší kostky, přidáme kmín a restujeme, dokud se maso nezatáhne a pustí šťávu. Poté přisypeme sladkou papriku, krátce promícháme a ihned zalijeme vodou, aby paprika nezhořkla. Maso dusíme pod pokličkou do poloměkka.

Mezitím propláchneme kysané zelí v cedníku, necháme okapat a podle potřeby ho překrájíme. Přidáme ho k masu, lehce zakápneme octem a dusíme, dokud maso i zelí nejsou téměř měkké. Ve smetaně rozmícháme mouku a směs pomalu přiléváme do guláše, dokud nedosáhneme požadované hustoty. Segedínský guláš pak ještě 10–15 minut povaříme, aby se mouka dobře rozvařila a omáčka získala hladkou konzistenci. Nakonec dosolíme podle chuti.

Tipy k segedínskému guláši

  • Smetany se nebojte – dodá guláši jemnost. Jen to nepřežeňte, aby se chuť masa a zelí neztratila.
  • Pro výraznější chuť zkuste místo vody použít vývar z uzeného masa – jen pozor na sůl.
  • Pokud chcete guláš ještě šťavnatější, zkombinujte půlku vepřového plecka a půlku bůčku – podobně jako u moravského vrabce.
  • Potřebujete guláš zahustit jinak? Mrkněte na náš článek Jak zahustit guláš.

Přílohy: houskový nebo bramborový knedlík, případně čerstvý chléb. A nezapomeňte – segedín chutná nejlépe až druhý den!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.